Natahsha Solomons: Mr. Rosenblum listája

Jack Rosenblum a második világháború elején feleségével és kislányával, menekülni kényszerül Berlinből. Így megannyi sorstársával együtt zsidó menekültként érkezik Angliába. A bevándorlók kapnak egy listát, hogy könnyebb legyen számukra a beilleszkedés, és hogyan viselkedjenek „angolként”. Jack igyekszik pontról pontra betartani a javaslatokat. Kitartásának köszönhetően egy szőnyeggyárat működtet, méregdrága Savile Roow öltönyt visel, Jaguarral közlekedik, Fortnum & Mason lekvárt reggelizik, sosem beszél németül – eltekintve az alkalmanként használt szitokszavaktól –, és fel tudja sorolni a brit monarchia valaha élt összes szereplőjének nevét. 
Egy dolgot nem tud elérni: hogy megbecsült tagja lehessen egy előkelő angol golfklubnak. A háború utáni Angliában ez számára a lehetetlenséggel egyenlő. Ezért Jack Rosenblum úgy határoz, hogy megépíti a saját golfpályáját, és létrehozza a saját elegáns golfklubját. 
Rosenblum felesége, Sadie azonban nem osztja férje lelkesedését. Különösen azután nem, hogy Jack egy nádtetős parasztházba költözteti Dorsetben, ahol könnyebben valósíthatja meg az álmát. Sadie nem akarja elfelejteni, hogy kik ők, és honnan is származnak. Azokat a süteményeket szeretné sütni, melyeket még a régi otthonában szolgált fel a vendégeinek, és emlékezni akar az elmúlt időkre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések