Könyvbarát Kör - Ajánló III.

A ​méltán nagy sikerű Honfoglalás-trilógia után az Olvasó most kézbe veheti Benkő László tatárjárást taglaló nagyívű regényfolyamát. A szerző a világhódító Dzsingisz kán, valamint fiai és unokái nagyratörő terveit és azok megvalósítását egy olyan kortárs szemén keresztül mutatja be, aki személyes sorsának alakulásával meséli el a történetet.
Az 1200-as esztendők elején járunk, amikor Dzsingisz, akinek Isten a hagyomány szerint feladatul szabta minden földek meghódítását, már megalapította birodalmát, és terjeszkedni készül. Egy fiúcska kerül a nagykán udvarába, aki tanulási vágyával és kiemelkedő képességeivel rögtön feltűnik Dzsingisz szürke eminenciásainak, akik a világhódító terveket előkészítendő, egyedülálló kémhálózatot szerveznek.
A kis főhős átesik a kötelező katonai kiképzéseken, és legényke korától részt vesz a mongol hadsereg titkos akcióiban. Ő a klasszikus „telepített hírszerző” korabeli mintája, aki azt a feladatot kapja, hogy kalmárként települjön le II. András Magyarországán, mint a kémhálózat egyik láncszeme, akinek kapcsolatokat kell kialakítania a királyi udvar prominenseivel.
Az európai küllemű, mongol szolgálatban álló kém pedig megkezdi több évtizedes működését…
Ahogyan a szerzőtől megszoktuk, ezt a fontos korszakot is hiteles történelmi adatokra, leírásokra építve mutatja be úgy, hogy az Olvasó egy pillanatig sem unatkozhat. A részletesen taglalt magyar belviszonyokon kívül megmutatja a nagy világtörténelmi eseményeket, külön tekintettel azokra, amelyek hatást gyakoroltak a Magyar Királyságra.

Könyvtári katalógus

moly.hu

******************************


Meddig mennél el, hogy felfedj egy rég elfeledett családi titkot?

London, 1930-as évek
Caroline egy elszigetelt skót birtokon töltött gyermekkora után döbbenten fedezi fel, hogy a nénikéje, Phoebe valójában az édesanyja. Dacból Egyiptomba szökik, és hamarosan egy boldogtalan házasság csapdájában találja magát. Egy váratlan találkozás a gyermekkori szerelmével azonban mindent megváltoztat, és mikor már távol vannak egymástól, rádöbben, hogy várandós a férfi gyermekével. Caroline néhány év múlva, a második világháború vészterhes napjaiban úgy dönt, önként jelentkezik szolgálatra, hogy értékes információt csempésszen Angliából az európai szövetségeseknek. Mikor a rengeteg átélt szörnyűség után végre visszatér az otthonába, a fiának csak hűlt helyét találja. Rátalálnak-e még egymásra valaha?

Ausztrália, 2002
Melissa egy képeslapot talál édesapja hagyatékában, melyet egy bizonyos Desmondnak címeztek. Elhatározza, hogy megtalálja a titokzatos idegent, aki a képeslapot küldte, és felkutatja apja származásának elhallgatott részleteit. A kontinenseken átívelő utazás végére sötét családi titkok, fájdalmas szerelmek és drámai emberi sorsok kerülnek napvilágra.

Könyvtári katalógus

moly.hu

******************************


Violette ​egy francia kisváros temetőgondnoka. Férje tizenkilenc éve eltűnt az életéből, de a nő nem kerestette, hiszen már rég nem volt mit mondaniuk egymásnak. A férfi minden nap felpattant a motorjára, és mogorván, idegen nők illatát árasztva jött haza – ha egyáltalán hazajött.
Violette békében és nyugalomban él a temetőben: ápolja a veteményesét, feljegyzést készít minden temetésről, a gyászbeszédekről, gondozza a sírokat és a temetőkertet éppúgy, mint a hozzá betérő gyászolók lelkét. Mindenkihez van egy megértő szava, a temető három sírásójához barátság fűzi. Egy nap beállít hozzá egy nyomozó, aki anyja végakaratát teljesítve az asszony urnáját jött elhelyezni egy számára ismeretlen férfi nyughelye mellé. Különös kapcsolat alakul ki közöttük, és lassan megismerjük nemcsak a nyomozó édesanyjának különös szerelmét, de Violette, a férje és a kislányuk történetét is. Az újabb és újabb találkozások, történetek, a sírfeliratok mögött megbúvó életek és egy izgalmas nyomozás kaleidoszkópszerűen kapcsolódik össze Violette sorsával, aki nem halogathatja tovább, hogy választ találjon a kérdésre: túl lehet-e lépni a legmélyebb fájdalmon, amit el tudunk képzelni, és újra lehet-e kezdeni az életet?
Az utóbbi évek legnagyobb példányszámban elkelt francia regényét 26 nyelvre fordították le, Franciaországban több mint egymillió példányt adtak el belőle, Olaszországban a 2020-as, karanténban töltött év legnépszerűbb könyve volt, és számos irodalmi díjat nyert.

Könyvtári katalógus

moly.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések