Anya Seton: A hűség foglyai

A kietlen skót határvidéken Lord Charles Radcliffe érzelmes dudaszó hangját követi egy fiatal lánnyal. A szerelmespár cigányok táborában találja magát, ahol egy öregasszony, Charles tenyerét riadtan vizsgálva, szörnyű jóslatot mond: kard, elhervadó virág, hóhér bárdja – az ifjú nemes el van átkozva.
A büszke, szabályokra fittyet hányó Charles valóban végzetes történések szövevényében találja magát: életét az 1715-ös jakobita lázadás győzelmei és végső veresége, a Tower börtöne alakítja. Amikor Franciaországba szökik, aprócska kislányától, Jennytől is el kell szakadnia. Innentől apa és lassacskán nővé érő lánya sorsa hol összegabalyodik, hol megint elválik, és ugyan hűségük egymás iránt nem teheti semmissé a hajdanvolt jóslatot, de szebbé varázsolhatja mindazt, ami megadatott.
Anya Seton (Katherine 1–2., Elizabeth 1–2.) regénye nagyszabású, színes korrajz a 18. századi Angliáról és Amerikáról, egyúttal megindító tanúságtétel a legalapvetőbb emberi értékekhez való ragaszkodásról. Szeretet, szerelem, hűség és becsület ebben a regényben folyamatosan próbára tétetik minden rendű és rangú szereplő számára. Néhányan elbuknak, néhányuknak sikerül kitartaniuk nemcsak hitük és elveik, de szeretteik mellett is. S míg az olvasó a rendkívül izgalmas, fordulatos cselekményt követve mélyen együtt érez a hősökkel, észrevétlenül közel kerül a történelem egy kevéssé ismert, sötét időszakához. Seton mesélőkedvében és műveinek történeti hitelességében ezúttal sem csalódunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések