Kedves Olvasóink!

Köszöntjük a könyvtár könyvajánló blogján.

Itt olvashatják a könyvtár ajánlásait.

Mi és olvasóink kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is. Ha tetszett egy könyv, és megosztaná velünk ezt az élményt, megteheti az Olvasóink ajánlják részen!

Olvasóink ajánlják

18 megjegyzés:

 1. Csordás Zoltánné:

  V. Kulcsár Ildikó: Szeretetvár

  V. Kulcsár Ildikó: Szeretetvár című könyvére hívnám fel a figyelmet. Ez a könyv szórakoztató, humoros, üdítő olvasmány. Már az alcím is figyelemreméltó: Unokáknak, szülőknek, nagyszülőknek.
  Ez az a könyv, ami mindenkinek, minden rétegnek, minden korosztálynak szól. Generációkat vonultat fel, szorosan egymásba kapaszkodva, a maguk jellegzetességével s a generációs ellentétekkel. Tükröt tart elénk, hogy mi hogyan éltük meg a történteket annak idején. Sokszor rájövünk önigazolásul: nem is csináltuk olyan rosszul. Rávezet sok-sok humorral, hogyan lehet ezeket az ellentéteket feloldani egymás megbántása nélkül. Hiszen nem csak rólunk, szeretteinkől, családtagjainkról, kapcsolatainkról van szó. Téglaként szorosan illeszkedünk egymáshoz, unokák, szülők, nagyszülők, s a szeretet a kötőanyag, a „habarcs” köznapi szóval. Ebből épül fel a várunk, „A szeretetvár”. Mindannyiunkon múlik, milyen erős a várunk. Ám nem elég egy várat felépíteni. Ápolni, gondozni kell, miként kapcsolatainkat, és felmenőinkre gondolva. Jó szóval, szívvel, szeretettel, hogy a mi várunk minden ostromot kiálljon.
  Miért ezt a könyvet ajánlom? Mert a mai, rohanó világban fokozottan oda kell figyelnünk egymásra. Segíteni a bajban, örülni a jónak. Együtt, egymásért… Mert különben omladozni fog az a vár.

  2013.03.12.

  VálaszTörlés
 2. Vendég Zsuzsanna:

  Vámos Miklós: Szitakötő -Nemzedékünk regénye-

  Ezt a könyvet azért ajánlom korosztályom figyelmébe, mert olvasásával időutazást tehetünk a múlt század ötvenes éveitől 2026-ig. Vámos Miklóshoz híven humorral és a szereplők iránti szeretettel megírt könyv.
  A történet Békés megyében egy úgy nevezett hízótáborban kezdődik 1957-ben, ahol öt, 6-7 éves fiú és három hasonló korú lány örök barátságot köt egymással.
  Ebben az időben néhány gyerek szülője börtönben van vagy disszidált az 1956-os események miatt. A gyerekek közül egy lány, Selmeczy Jolán Nagyváradról kerül a táborba.
  A csapat megalakul és 12 pontban összefoglalják a követendő elveket, amit egy pepita füzetben rögzítenek és elhatározzák, hogy naplót vezetnek.

  Idézet a könyvből:

  „ A NYOLCAK 12 PONTJA

  A8ak
  TÓTH GYÖRGY GYURI
  ROZSOS TIBOR TIBOR BÁCSI
  NAGY KARCSI KOBRA
  SCHNEIDER MIKLÓS SNECI
  MALEK LÁSZLÓ MALACI
  SZABADOS VERA VIKTÓRIA VICA
  KORIN EMŐKE LENCSIBABA
  Meg én: SELMECY JOLÁN JOLI

  A 12 pont
  1. 8 a magyar igasság, mer 8an megalakultunk
  2. egységbe az erő, viribus unitis
  3. a 8 össze tart minden kor, megosztya élelmét és titkait
  4. ami a miénké az a tiéteké is, és ami a tiéteké az a miénké is
  5. együtt jobb mint egyedül
  6. halál a fasisztákra
  7. esküszünk hogy rabok tovább nem leszünk
  8. nyújcs feléje védő kart, ha kűzd ellenséggel
  9. a nagyvilágon ekívül nincsen számodra hej
  11. véd és dac
  12. együtt amíg élünk halunk
  Leírta
  Selmeczy Jolán II.b. oszt. tan.
  Ősztöl III. b. oszt. tan. ”

  Utolsó este vérszerződést kötnek, csapatvezetőnek Gyurit választják. Elhatározzák, hogy rendszeresen találkoznak.
  Általános iskolás korukban hol egyik, hol másik tag nélkül táboroznak, de mindig tudnak egymásról, az egymásnak írt leveleken keresztül.
  A középiskolás fiuk építőtáborban is együtt vannak, majd Szegeden tanulnak tovább gyógyszerésznek, mezőgazdásznak. A lányok is folytatják tanulmányaikat ki Szegeden, ki Pesten.
  A nyolcvanas években, elhatározzák, hogy névházassággal kimentik Jolit Nagyváradról, majd az egész csapat elutazik „névnászútra” az egykori Jugoszláviába.
  Az egyetemi évek után általában évente kétszer találkoznak, de ekkor már sokuknak társuk, családjuk is van, akik kültagokként kapcsolódnak a csapathoz.
  A találkozók és a levelezések kapcsán kapunk információt az adott időszak kül- és belpolitikai helyzetéről, a tagok politikához fűződő kapcsolatáról, de a beltagok mindig minden helyzetben a 12 pont szellemében segítik egymást.
  Aztán az idő múlásával a kül- és beltagok létszáma is elfogy, míg végül 2026-ban csak egy kültag és a napló marad életben.

  VálaszTörlés
 3. Nyirő József:Uz Bence
  Megindítóan szép történetek sorozata a havasi emberről.A címadó szereplő életének eseményeiből kapunk képet az ott élő emberek mindennapi küzdelméről,egymás iránti tiszteletéről a természetszeretetéről.Az elbeszélésbe beleszőtt mély humor és irónia,önmaguk és az "okoskodó" felső réteg megtréfálása,kigúnyolása teszi vidámmá az írásokat.
  Mindannyian tanulhatunk Uz Bence emberségéből!

  VálaszTörlés
 4. Szemző Gábor:

  Marina Fiorato: Velencei szerződés

  A 16. sz.-i történet Konstantinápolyban (a mai Isztambul ) a török szultán háremében indul,és hasonlít a ma oly népszerű háremtörténetekhez.
  Hamarosan kiderül azonban, hogy másról van szó.
  Aki szereti a történelmi alapokon nyugvó romantikus történeteket, aza későbbiekben nem tudja letenni (csak ha elolvasta) a könyvet, ami Andrea Palladionak (atörténelem egyik legnagyobb építészének) állít emléket.
  Feyra a török lány és Anibale az olasz orvos kalandos szerelme bontakozik ki a pestis és tűzvész sújtotta Velence kulisszái között, szinte a szemünk előtt érezhetjük az említett két város építészeti csodáit, nyüzsgő mindennapi életét.
  Az is, aki nem ismeri a helyszíneket, vagy a történetüket bőséges magyarázatot,tanítást kap a szövegmagyarázatokban. A korabeli ruhák, az orvosi módszerek leírása is szemléletes és szórakoztató.
  Ami engem leginkább a könyv mellett tartott azonban az a modern szemlélet ami a két különböző világ vallásának (iszlám és keresztény, így sorrendben) nagyon finom és szinte cizellált leírásában, az azonosságok érzékeltetésében nyilvánul meg.
  Az ebből levont tanulságok szintén a könyv érdekességei, és a szerző további könyvei olvasására ösztönöz.

  VálaszTörlés
 5. Bokányné Lepold Andrea:

  Kurt Vonnegut: Kékszakáll

  A főhős képeire a festőiskola tanára csak ennyit mond: „Nincs benne lélek.” Pedig Rabo Karabekian mesterfokra fejlesztette a látható valóság pontos másolását. Érzi: a kritika mégis igaz, és ettől fogva már őt is zavarja képei „lélektelensége”. A problémával azonban nem tud mit kezdeni, és – talán egyfajta menekülésképpen – realistából absztrakt impresszionista festő lesz. A kudarc itt sem kerüli el, mert leghíresebb festménye, dacolva a szándékkal, mely az örökkévalóságnak teremtette, egyszerűen lepotyog a vászonról.
  Kurt Vonnegut 1987-ben írt regényének, a Kékszakállnak egyik kulcsmotívuma a lélekkel áthatott, elkötelezett, morális művészetről való gondolkodás.
  A főhős, Rabo Karabekian első generációs amerikai örmény leszármazott, akinek ezen a fiktív önéletrajzán keresztül vall Vonnegut művészetről, háborúról, családról és nőkről.
  Az egyik kedves, megható történet a könyvben a San Ignazio-i ház története. Rabo Karabekian mindkét szülője szemtanúja és csodával határos módon túlélője volt a törökországi örmények holokausztjának. Egy csaló honfitársukkal kötött hamis szerződés értelmében egy szép ház és jómód várta volna őket az amerikai San Ignazióban. Reményekkel telve érkeztek a valójában Isten háta mögötti, poros kisvárosba, ahol kiderült, hogy átverték őket. Se ház, se pénz, és még a nyelvet sem beszélték. Rabo Karabekian apja élete végéig őrizgette az ígért házat ábrázoló fényképet, és fiát arra kérte, ha Amerikaszerte valahol ráismer, értesítse őt, hiszen az a ház őt illeti, azt a házat neki ígérték.
  A filozófiai felvetések közül az epifániával kapcsolatos eszmefuttatást találtam igen elgondolkodtatónak. A főhős író barátja szerint az epifánia, vagyis az isteni jelenlét egyáltalán nem ritka az életünkben. Az általános felfogással szemben neki az a meggyőződése, hogy amikor nagy katarzist élünk át, vagy hirtelen megvilágosodunk, akkor Isten éppen hogy nincs velünk; hanem végre elengedte a gallérunkat, és engedi, hogy szárnyaljunk. Nem ezek az epifánia pillanatai tehát, hanem az átlagos, szürke hétköznapok, amikor Isten folyamatosan szemmel tart és ellenőriz bennünket.
  A regény címadása a történet végkifejletét vetíti elő: ahogy a régi Kékszakáll históriában a hetedik ajtó, úgy ebben a regényben a kukoricás csűr rejti a nagy titkot. Ennek az ajtónak a feltárulása azonban nem tragédiát rejteget és szül, hanem katarzist, mind az olvasó, mind Rabo Karabekian számára, aki – úgy tűnik – végre sikeresen le tudott számolni élete démonaival.
  Vonnegut mindig tartogat számomra valami meglepetést. Bohém, fekete humorban bővelkedő, első benyomásra sokszor komolytalannak tűnő regényei sosem maradnak meg a felszínes szórakoztatásnál. Vonnegutnál az irónia, az abszurditás játszi könnyedséggel vezet erkölcsi magasságokba. Lélekkel áthatott, elkötelezett, morális művészet ez.  VálaszTörlés
 6. Tóth Áronné:

  Ken Follett legújabb nagyszabású regénytrilógiájának címe: Évszázad. A három kötetben az író arra vállalkozik, hogy elmesélje a 20. század európai és amerikai történetét öt család életén keresztül, akiknek sorsa egymásba kapcsolódik, összefonódik. Eddig két kötet, A Titánok bukása és A Megfagyott világ jelent meg.


  A Titánok bukása

  Ez a könyv olyan mélységében, és szórakoztatóan ismerteti meg velünk az I. világháborút, mint semmi más, megmutatja, hogyan sodródott bele Európa és Amerika az első világégésbe.
  A könyv cselekménye az 5 főszereplő család, a Dewarék, a Fitzherberték, a Williamsék, a von Ulrichék és a Peskovék életét mutatja be az 1911- 1924. ig. A család tagjai között egyaránt akadnak főnemesek, gyári és más kétkezi munkások, gazdag iparmágnások és forradalmárok. Végig vonulnak az első világháború,és az 1917-es októberi orosz forradalom történései.
  A családok tagjai különböző helyeken és időkben találkoznak egymással, nemcsak a háború és a vérengzés hanem a szerelem,a családok különböző szálakon való összekapcsolódása is megjelenik a történet során.
  Középpontban egy angol arisztokrata, Fitzherbert gróf és családja áll.
  A gróf a walesi szénbányákban szipolyozza ki a bányászokat,s közben szerelmi viszonyba bonyolódik a házvezetőnőjével. Ethel Williams-el,aki miután megtudja,hogy állapotos elköltözik a kastélyból, s Fritzherbert gróf tudta nélkül szüli meg gyermeküket. A fiú majdnem egyidős a grófnak feleségétől született gyermekkel. Ethel későbbiek során a politikai életben is aktívan részt vesz Maud-al,a gróf húgával.
  Közben megjelenik a színen Walter von Ulrich gróf is, német diplomata, aki beleszeret a gróf szabadgondolkodású húgább,Maud-ba,s hosszú éveken keresztül bonyolódik az életük.
  Majd beleszövődik a két Peskov testvér különös életének története. Lev Peskov , aki hamis útlevéllel a bátyja pénzén Amerikába vándorolt ki Petrográdból. Ott találkozik egy orosz üzletemberrel, Vyalov-al, aki a szesztilalmat kihasználva tett szert vagyonára. Az Ő szolgálatába szegődik Lev,mint lovász és elcsábítja a lányát. Bátyja, Grigorij Peskov munkás,s miután megtudja,hogy az öccse a barátnőjét állapotosan hagyta itthon, feleségül veszi s felneveli sajátjaként a gyermeket. Grigorij az 1917-es oroszországi forradalom egyik vezetője lett.
  A történet szereplőinek egymásra hatása folyamatos.
  Szerepet kapnak a könyvben valós személyek is, úgymint Lenin és Woodrow Wilson amerikai elnök.
  A könyv szinte letehetetlen!

  VálaszTörlés
 7. Kemény Jánosné (Ági):

  Yann Martel: Pi élete

  A regény elolvasása után jólesne felállni, kinyújtózni, hiszen lehetetlen letenni a könyvet, de nem. A könyv behajtva, továbbra is mozdulatlanság. Gondolatok kavargása, érzések hullámzása, szereplők átértelmezése: miről is szól a regény.
  Nevek: Pi, Mamadzsi, Ravi, Richard Parker, Narancslé, Piscine Molitor Patel; helyek: India, Poudichery,, Allatkert, Csendes óceán, Túlélési Útmutató, Mexikó; gondolatok: vallás, hindu, keresztény, muszlim, Isten; érzések: anya emlékének elvesztése, félelem- ami legyőzi az életet, 221 nap egy bengáli tigrissel Összezárva, küzdés magamért, hogy őt életben tudjam tartani, unalom és rettegés az életért, meddig tart az ép ész?
  Egy kicsit nagy a kavar. Lassan lecsendesednek a gondolatok, érzések. Jön a józan értékelés. A regény 3 részből áll. Első részben Pi Patel gyerekkora, családi háttere, élete az Allatkertben, ahol lakik, cseperedése, nyitottsága a világra, a vallásra, mindenre- van leírva szépen. Második részben elhajózás, hajótörés, megmenekülés a Csendes Óceánon, 227 nap „utazás" története van leírva szemléletesen a mexikói partraéréssel bezárólag. A harmadik rész : kórházi ápolás, hajótörés kivizsgálása, a történések meghökkentő befejezése.
  Javasolható a regény mindenkinek. Alapmű. Booker-díjas.
  A regényből készült 3d-s film úgyszintén. 4 Oscar díjas 2013-ban.
  Jann Martel kanadai író. Spanyolországban született. Diplomata szülei révén került Kanadába. Ma is ott él. A regény 2001-ben jelent meg.

  VálaszTörlés
 8. Kemény Jánosné (Ági):
  Katie Fforde Tökéletes ajánlat

  Top listás romantikus kikapcsolódás Könnyed, kissé humoros
  A társadalmi élet vicces leírása Szellemes és nagvvonalú


  A könyv a fenti jelzőkkel illethető, valószínűsíthető, hogy egy könnyű, kellemes nyári olvasmány.
  A romantikus női irodalom kedvelt és népszerű írónőjének legújabb regénye egy élvezetes, szórakoztató lányregény, amit „nem lehet letenni".
  Kikapcsol, jókedvre derít. Jill Mansell írónő is őt olvassa, ha fel akarja vidítani magát. Biztosan nem hagy cserben ez a jó könyv.
  A regény egy fiatal, angol lány életének egy sorsfordító utazása kapcsán történt eseményeket, élményeket, történéseket mutatja be rendkívül olvasmányosan.
  Sophie Apperly- élve a lehetőséggel - legjobb barátnője, Milly hívására New Yorkba, Manhattanbe utazik, hogy ott pénzt keressen és segítsen Eric bácsikájának.
  A romantikus kalandfilmszerű folytatásban megismerkedik Matildával, az idős és dúsgazdag hölggyel — aki szintén angol születésű -, továbbá a hölgy unokaöccsével, Luke-kal, a vonzó, elvált, kissé ellenszenves, de gazdag ügyvéddel.
  Az érdekes történések során a nagymama angliai háza utáni kutakodás közben - érdekes részletekkel és leírásokkal találkozhatunk az angliai részek, tájak, kis tengerparti falvak olvasása során - a fiatalok sok kalandon mennek át, közelebb kerülnek egymáshoz, Matilda pedig szeretné összeboronálni őket.
  Szerethető és utálható szereplők, jó történetvezetés, némi humor, de bájos az egész. Álomszerű, mint egy tündérmese
  Javaslom mindenkinek, aki egy kellemes, könnyed szerelmi történetre vágyik.  Katie Fforde, romantikus vonalat képviselő brit írónő. 1952-ben született.
  Gloucestershire-ben él férjével. Három gyermekük van.
  Angol n.yevű honlapja: http://www.katiefforde.com

  VálaszTörlés
 9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 10. Takács Józsefné:

  Galgóczi Dóra: Test a lélek börtönében

  Engedj szabadon anorexia című regénye egy fiatal csinos, intelligens lány napló bejegyzéseit tartalmazza, akinek több mint 10 évet vett el az életéből az anorexiával való küzdelem.
  A történet hátterében nem egy adott személy sorsa áll. A szerző több, hasonló gonddal küzdő lánnyal találkozott, valamint egy kiváló pszichiáter is szakmai segítséget nyújtott a regény elkészítésében. Az élettörténetek és az anorexiára jellemző személyiségtípusok ötvözete által született a főhős, Anikó, akinek gondolatai által sokan magukra ismerhetnek — az egészséges olvasók is, akiket foglalkoztatnak a lelki élet rejtelmei.
  A főhős egyetlen gyermeke volt szüleinek, akiknek bár voltak problémái, de nagyon szerették és minden törődésük, figyelmük rá összpontosult.
  Korán megtanult beszélni, de már kiskorában is beilleszkedési nehézségei voltak az óvodában és az iskolában. Elhúzódott társaitól, nem játszott, beszélgetett velük. Pszichológushoz kellett járnia, akit bizalmába fogadott és így segíteni tudott neki.
  Tíz éves korában rájött arra, hogy nyíltan nem mer lázadni szülei ellen. Szerette volna lerázni a kötöttséget, kialakítani saját kis világát, de nem akarta elveszíteni „jó kislány" imázsát. El kezdett egyre kevesebbet enni, nagyon lefogyott.
  Ismét szakember segítségére volt szükség, hogy visszaszedje elvesztett kilóit és megtalálja helyét a közösségben. Érettségi után az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett, de felvételije nem sikerült. Közben kapott egy vesebetegséget és a szteroid tartalmú gyógyszerektől meghízott. Önbizalma egyre jobban csökkent és evés problémája újra jelentkezett. Ismét keveset evett, s így sikerült gyorsan megszabadulnia plusz kilóitól.
  Édesapja javaslatára az Államigazgatási Főiskolán kezdett el tanulni, levelező szakon. Bár ennek elvégzésére semmi kedvet nem érzett. Mivel meg akart felelni szüleinek, megszerezte diplomáját. Végzettsége ellenére egy multi cégnél helyezkedett el, de nem érezte ott jól magát. Újabb és újabb munkahelyek következtek.
  Nem merte sehol felvállalni, hogy a végzettségének megfelelő munkát végezzen. Közben állapota folyamatosan romlott. 24 éves korára már csak 31 kiló volt.
  Hosszabb időre kórházba került, ahol küzdeni kellett az életben maradásért.
  Először intravénásan táplálták, majd gyomorszondát kapott, hogy tápszert juttassanak a szervezetébe.
  Miután kissé megerősödött, átkerült a pszichológiai osztályra ahol lassan már elkezdett enni. Saját kérésére távozott a kórházból azzal a feltétellel, hogy hetente jelentkezik pszichológusánál.
  Elhatározta, hogy megpróbálkozik az önálló életvitellel. Szülei egy kis lakást vásároltak neki. A kórházi osztályon, ahol kezelték, sikerült elhelyezkednie irodai munkára. Itt jól érezte magát, a megszokott környezetben. Lassan sikerült pár kilót híznia és a gyermek méretű ruhák helyett már női méretűeket tudott hordani.
  Kis idő után ismét munkát vált.
  Szakadatlanul küzd azért, hogy elérje a célját, teljesen egészséges legyen.
  Közben elveszítette édesanyját, de a harcot nem adja fel. Elhatározta, hogy saját vállalkozásba kezd és ruhatervezéssel, varrással foglalkozik majd.
  Édesapja is támogatja a terveit és mellette áll.
  Erőfeszítései sikerrel járnak. Megvalósítja tervét és elindul a vállalkozása. Egy stúdió állandó munkát ajánl neki.
  Magánéletében próbál párkapcsolatot kialakítani, de ez még nem sikerül neki. Étkezési zavarai megszűntek.
  Bár csak halkan meri kimondani, de úgy érzi, hogy meggyógyult és sikerült az életet választania az anorexia helyett.
  A betegség kapcsán Anikó ráébredt, hogy felesleges tökéletességre törekednie, a hibáival együtt is szerethető. Rátalált az útra, ahol kibontakozhat és így már nyugodt szívvel elengedte az anorexiát: többé nem volt szüksége látszatmegoldásra, hiszen egy kiváló pszichiáter segítségével megtanulta kezelni a problémáit. A sok küzdelem mellett tanulságos útravalót is kapott a betegségtől. Megismerte valódi énjét, hogy Végre békét kössön a teste a lelkével, és újra mosolyogva nézhessen a tükörbe.

  VálaszTörlés
 11. Horváth Istvánné

  Kevin Alan Milne: Az utolsó hang

  A szerző Oregonban született, ott is él, pszichológiából szerzett diplomát. Ez a negyedik könyve, 2011-ben jelent meg.

  A regény egy fiatal pár, Anna és Ethan története, mellékszálként Ethan nagyapja és egy gitár különös kapcsolata.
  Ethan zenész, mesterkurzuson vesz részt Bécsben, itt ismerkedik meg Annával, aki építészetet, művészettörténetet tanul. Az ő szép és tragédiákkal teli szerelmükről, a zene erejéről, a csendes szeretetről, a bölcs nagypapa tanácsairól és a nagyobb család (testvérek, sógorok stb.) összetartásáról szól.
  A nagypapa meséje által visszamegyünk a múltba, a II. világháború, Mauthausen világába.
  Együtt minden probléma megoldható.
  A regényben van egy gyönyörű dal, amelyet egy együttes feldolgozott és Mennyei mosoly címmel egy csodálatos country ballada született.

  Eric Dodge: ReverbNation - ReverbNation.com internetes oldal

  VálaszTörlés
 12. Horváth Istvánné

  Kevin Alan Milne: Az utolsó hang

  A szerző Oregonban született, ott is él, pszichológiából szerzett diplomát. Ez a negyedik könyve, 2011-ben jelent meg.

  A regény egy fiatal pár, Anna és Ethan története, mellékszálként Ethan nagyapja és egy gitár különös kapcsolata.
  Ethan zenész, mesterkurzuson vesz részt Bécsben, itt ismerkedik meg Annával, aki építészetet, művészettörténetet tanul. Az ő szép és tragédiákkal teli szerelmükről, a zene erejéről, a csendes szeretetről, a bölcs nagypapa tanácsairól és a nagyobb család (testvérek, sógorok stb.) összetartásáról szól.
  A nagypapa meséje által visszamegyünk a múltba, a II. világháború, Mauthausen világába.
  Együtt minden probléma megoldható.
  A regényben van egy gyönyörű dal, amelyet egy együttes feldolgozott és Mennyei mosoly címmel egy csodálatos country ballada született.

  Eric Dodge: ReverbNation - ReverbNation.com internetes oldal

  VálaszTörlés
 13. Horváth Istvánné

  Kevin Alan Milne: Az utolsó hang

  A szerző Oregonban született, ott is él, pszichológiából szerzett diplomát. Ez a negyedik könyve, 2011-ben jelent meg.

  A regény egy fiatal pár, Anna és Ethan története, mellékszálként Ethan nagyapja és egy gitár különös kapcsolata.
  Ethan zenész, mesterkurzuson vesz részt Bécsben, itt ismerkedik meg Annával, aki építészetet, művészettörténetet tanul. Az ő szép és tragédiákkal teli szerelmükről, a zene erejéről, a csendes szeretetről, a bölcs nagypapa tanácsairól és a nagyobb család (testvérek, sógorok stb.) összetartásáról szól.
  A nagypapa meséje által visszamegyünk a múltba, a II. világháború, Mauthausen világába.
  Együtt minden probléma megoldható.
  A regényben van egy gyönyörű dal, amelyet egy együttes feldolgozott és Mennyei mosoly címmel egy csodálatos country ballada született.

  Eric Dodge: ReverbNation - ReverbNation.com internetes oldal

  VálaszTörlés
 14. Kálmán István:

  Jonas Jonasson : A százéves ember aki kimászott az ablakon és eltűnt


  Az első könyves svéd regényíró amit az év legviccesebb könyveként ajánlja a kiadó.
  A történet szerint Allan Karlsson száz éves születésnapját készülnek megünnepelni egy idősek otthonában, de az ünnepelt megszökik. Autóbuszra szál, kerekes bőröndöt húz ami furcsa mód került hozzá és rengeteg pénzt tartalmaz. Ismerősöket szerez, közben üldözik, keresi a rendőrség de a lényeg legyen mit enni és pálinkát inni. A kibővült társaságnak Bali szigetén ér véget a képtelen ámokfutása.
  A regényben egy másik cselekményszálon keresztül a XX. század fontos képviselői is jelen vannak a főhős életében aki már gyerekkorában megszerette a robbanószereket. Találkozik Franco tábornokkal, Oppenheimer munkatársa, a második világháború minden jeles személyével /Truman, Churchill, Sztálin, Mao Ce-tung, de Gaulle, stb./ kapcsolatba kerül. Egy kicsit olyan Forest Gump-os, de nagyon kellemes.
  A szerző rengeteg humorral és jó stílusban megírt eszement regénye szórakoztató, pihentető olvasmány, mindenkinek ajánlom.

  VálaszTörlés
 15. Kálmán István:

  Harry Mulisch : A menny felfedezése


  A regény egy terjedelmes mű, amelynek témája az Isten szerződésének és az emberiségnek a kudarca. Az emberiség képtelen megvalósítani a Földön az isteni szándékot a tízparancsolatot.
  Az angyalok beavatkoznak az emberek életébe egy gyermek születése által akinek az a feladata, hogy találja meg és adja vissza az égieknek a bibliai kőtáblákat.
  Két tehetséges férfi teherbe ejt egy lányt, a megszületendő fiú az akinek majd felnőve végre kell hajtani a küldetést.
  A mű pszichológiai, teológiai kalandregény, amiből rengeteget lehet tanulni.
  Izgalmas jól megírt regény nem ígér könnyű olvasmányt, azoknak ajánlom akik szeretnek képzelődni és elgondolkodni.


  VálaszTörlés
 16. Tóth Áronné könyvajánlója

  Suzanne Collins: Éhezők viadala

  A könyv a Trilógia első része. A következő könyvek a Futótűz és A kiválasztott.

  A jövőben járunk, Észak-Amerika romjain, ahol Panem országának 12 körzete található,az azt irányító zsarnoki Kapitóliummal. Panem minden körzetéből, évente, aratás után kiválasztanak egy-egy 12-18 év közötti fiút és lányt, akik részt vesznek az Éhezők viadalán,a fényűző Kapitólium városában. A Viadal végén csak egy győztes maradhat
  Az életre szóló küzdelmet a TV közvetíti.

  Minden körzet más feladatot lát el, a 12-es körzetben bányászok élnek.

  Itt él a 16 éves Katniss Everdeen az anyjával és húgával nagy szegénységben. Barátjával, Gale –el, járják a tiltott erdőt és vadásznak, az elejtett állatokat elcserélik, a körzetben élelemre vagy eladják. Katniss nagyon ügyesen bánik az íjjal.
  Amikor a húgát, Primrose-t kiválasztják, Katniss önként jelentkezik helyette a viadalra, mely felér egy halálos ítélettel. A kiválasztott fiú, Peeta Mellark, a pék fia, aki egyszer megmentette Katniss-t és családját az éhhaláltól.

  Katniss búcsúzáskor Gale-t kéri meg, hogy vigyázzon a családjára, ne hagyja őket éhezni. A lány magával visz, egy a húgától kapott medált, a fecsegő poszátát, Primrose szerint ez megvédi a viadalon.

  Minden körzet versenyzőinek van egy mentora, az ő esetükben az iszákos Haymitch , aki tanácsokkal látja el őket, hogy mi vár rájuk az arénában.
  Például:
  -A túléléshez szükséges a népszerűség (tetteik során) mivel azzal támogatókat szerezhetnek, akik szükség esetén segíthetnek, étellel, gyógyszerrel.

  - A remény ösztönzőbb a félelemnél!

  A versenyzők nagy kihívás előtt állnak, életben maradni egy olyan vadonban ahol mindenki egymás életére tör. Katniss ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet a szerelemmel.

  A viadal vége felé a show érdekében megváltoztatják az eredeti kiírást, nemcsak egy győztes lehet, hanem kettő, amennyiben egy körzetből jöttek. Amikor már csak Katniss és Peeta marad, újabb változtatás, csak egy győztes lehet! Peeta kéri Katniss-t, hogy lője le, de ő előveszi a korábban Peeta által véletlenül begyűjtött halálos bogyókat,”éjfürtöt,” s megbeszélik,hogy egyszerre megeszik. Ezt nem engedhetik meg a szervezők, ismételt bejelentés, mindketten győztesek.

  A mentor elmondása alapján, Katniss-nek a Vezetőség nem bocsátja meg, hogy áthúzta a számításaikat, de ez már a következő történet.

  Tele izgalommal, fordulatos cselekménnyel.

  Film is készült belőle, melyet 2012-ben mutattak be Gary Ross rendezésében.

  VálaszTörlés
 17. Szalay Judit könyvajánlója:

  E. L. James: Ötven árnyalat trilógia

  Az írónő eredeti neve Erika Mitchell, 50 éves Londonban élő tévés személyiség 2 gyermekes családanya.
  A trilógia címei: A szürke ötven árnyalata, A sötét ötven árnyalata, A szabadság ötven árnyalata.
  Azoknak ajánlanám jó szívvel ,akik nem rendelkeznek előítélettel, képesek egy újfajta nyitottabb szövegvilággal megismerkedni. Olyanok olvassák,akik nyitottak őszintébb szókimondó szövegre,és szeretik az erotikus tartalmú könyveket.
  A könyv cselekménye hajt, gyorsan olvasható,benne van az a picike morzsa ami izgalmassá, kicsit krimiszerűvé teszi a cselekményt. A sötét múlt, a titok csak apránként teljesedik ki a legvégére természetesen. Az erotikus mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat trilógia olyan történet, amely hatalmába keríti és birtokba veszi olvasóját. azután mindig vele marad. Mindkét szereplő különleges lelki és személyiségi változáson megy keresztül. Amolyan önismereti utazás mindkét szereplő részéről, hogy merjen más lenni, mint amit tud,vagy hisz magáról.
  Felmerülő témák: elfogadás, előítélet, önbizalomhiány, fájdalom, szeretethiány, szenvedés, féltékenység,vonzalom, szerelem.

  Befejezésül maradjon itt egy idézet a könyvből. Cristián vallomása Anastasianak. Nekem nagyon tetszett.
  Megígérem,hogy hűségesen szeretlek,mindenki másról lemondok,jó időben és rossz időkben betegségben és egészségben bárhova vigyen az élet .Védelmezlek,bízom benned, és tisztellek. Megosztok veled örömet és bánatot, szükség esetén vigaszt nyújtok neked. Megígérem,hogy gyöngéden szeretlek táplálom reményeidet álmaidat,biztonságban tartalak magam mellett. Minden ami az enyém mostantól a Tiéd is. Neked adom a kezem a szívem a szerelmemet e perctől amíg csak élünk.

  A könyv első része megfilmesítésre kerül, jövőre mutatják be a mozik. Az első kötetet díszítő szürke nyakkendő- amely a regényben nem csak nyakravalóként kap szerepet, mára divatba jött a rajongók között.

  VálaszTörlés
 18. Bánfi Katalin könyvajánlója:

  Kathy O’Beirne: A Magdolna nővérek, Kathy története

  Igaz történet. Az ilyesmi mindig is drámaibb, mint a fantázia szülte sztorik. Lélekdarabolóan mélyreható könyv. Csak nagyon erős idegzet mellett, s akkor is számíts néhány napos érzelmi felkavarodásra. Ha eddig azt hitted fájdalmas az életed, gyorsan elfelejted.
  Megkínzott, megerőszakolt, rabszolgamunkán és egészségügyi kísérleti alanyként „nevelt” lányok. Bűnük? Ez nehéz kérdés. Egy erős katolikus érájú országban a papok és apácák tejhatalma sejlik fel, képmutató családok, bántalmazó, érzéketlen apák és férfiak által megerősítve, hallgatag államvezetés, szemet hunyó hatóságok. S mindez nem úgy a boszorkányüldözések idején, hanem az 1960-as évektől a könyv megjelenéséig (2005).
  Tehetetlen düh és fájdalom az olvasó osztályrésze, akárcsak a szereplőké. Hazugságok, álságok, elfojtások, olykor szadizmus, szánalmas emberek, akik árva, elesett és megesett lányokon állnak szörnyű bosszút.
  Döbbenetes középkori sötétség.
  Az érintett nők egy része még ma is a pszichiátriai intézetek fogságában van. Akik belehaltak a rendszerbe (több tízezren) jelöletlen tömegsírban fekszenek, megbocsátást itt sem nyerve. Nincs is mire. Nincs bűnük.
  Nekik, nincs.

  VálaszTörlés