Könyvajánló >> 34. hét


Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.
Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.
És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Könyvtári katalógus

moly.hu

******************************


Egy kislányt magára hagynak 1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón.

Lélek egyedül érkezik, csak egy kis bőrönd van vele, benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv – egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége, és mint a magukét nevelik fel. Huszonegyedik születésnapján elmondják neki az igazságot, és „Nell”, aki úgy érzi, hogy kicsúszott alóla a talaj, nekivág, hogy megtudja, ki is ő valójában. Kutatása során eljut a Cornwall partján álló Blackhurst Udvarházba, és nyomára jut a Mountrachet család titkainak. De csak Nell halála után folytatja a kutatást az unokája, Cassandra, és akkor áll össze a kirakós rejtvény valamennyi darabja.

Könyvtári katalógus

moly.hu

******************************


A Cavendishek számára Rutherford Park több, mint egy hely, amit az otthonuknak hívhatnak. Merev szabályok és elfojtott szenvedélyek által vezérelt életük szimbóluma a pazar, kastélynak is beillő ház.
A grófné, Lady Octavia úgy él itt, mint egy aranykalitkába zárt madár. A házasságba ő hozta a pénzt, a férje, William a rangot – a férfit is valósággal gúzsba köti, hogy címéhez és ígéreteihez híven éljen. A fiuknak, Harrynek az apja nyomdokaiba illene lépnie, ám ő a saját álmait szeretné követni, leghőbb vágya, hogy repülőgép-pilóta legyen. Eközben az alagsorban egy cselédlány olyan titkot rejteget, amely foltot ejthet az ősi és nemes Cavendish néven…
1913 karácsonyának éjjelén Octavia félreérthetetlen helyzetben pillantja meg a férjét és annak gyönyörű, botrányos életű unokatestvérét. A kis cseléd a hóban gázolva indul a folyónak, hogy így hozza mindenki tudtára a szégyenét. Kint a nagyvilágban már a háború felhői gyűlnek az égen, amikor Rutherford Parkban kezdetét veszi a szerelem és árulás színjátékának első felvonása…

Könyvtári katalógus

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések