Kedves Olvasóink!

Köszöntjük a könyvtár könyvajánló blogján.

Itt olvashatják a könyvtár ajánlásait.

Mi és olvasóink kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére is. Ha tetszett egy könyv, és megosztaná velünk ezt az élményt, megteheti az Olvasóink ajánlják részen!

Könyvtáros ajánlja
Czirákyné Tóth Edit ajánlja:
http://olvasas-dina.blogspot.hu


Graeme Simsion: A Rosie projekt


Nagyon szórakoztató könyv, ajánlom mindenkinek.
Graeme Simsion: A Rosie-projekt - Ésszerű szerelemNagyon szerethető a maga esetlenségében a főhös, aki más, mint a többi ember. Az ő szavaival: " lényegében minden problémám annak volt betudható, hogy az agyam másként van konfigurálva, mint az emberek többségének. Nem valami mélyben rejtőző kórnak, hanem ennek következménye volt az összes pszichiátriai tünet. Természetes, hogy depressziós voltam. Nem voltak barátaim, nem szexeltem, és nem éltem társasági életet, mivel nem voltam kompatibilis az embertársaimmal. A bennem meglévő intenzitást és összpontosítást tévesen mániaként értelmezték. A szervezettség miatti aggodalmamat pedig kényszerbetegségnek címkézték." Mindent a szó szoros értelmében vett, nem látott a sorok mögé. Percre pontos napirend szerint élt, melytől soha nem tért el. 
Don Tillman genetikaprofesszorról van szó, aki Ausztrália egyik nagyvárosában egy egyetemen dolgozik. Nagyon okos, rendkívüli memóriával bír, kisportolt, helyes, magas, mégsem talál párt magának. Barátja is csak kettő van, a pszichológia tanszék vezetője, Gene, és a felesége, a szintén pszichológus Claudia. Claudia látja el folyamatosan tanáccsal a társas érintkezés területén, mikor szisztematikusan próbál feleséget találni magának. Összeállít egy hosszú kérdőívet, mellyel kiszűri a szóba sem jöhető jelölteket. Rosie-val, a csaposlánnyal, aki egyben pszichológushallgató is, Gene közvetítésével ismerkedik meg. Rosie a vér szerinti apját keresi, akiről csak annyit tud, hogy valószínűleg orvos, s ő a közben elhunyt anyja diplomaosztó buliján fogant. Don egyre jobban vonzódik a feleségprojektbe egyáltalán nem illő, az addigi szervezett életét felborító, lelkileg zilált lányhoz, miközben kalandos utakon segít genetikai mintát begyűjteni a rengeteg férfitől. 
Cikis, humoros helyzetek, csodálatra méltó tulajdonságok jellemzik Don változásának útját, melyben egyre több barátra, s elismerésre tesz szert Rosie szeretete, elfogadása hatására.

Papp Diána: Szerdán habcsók
Papp Diána: Szerdán habcsók

Könnyű esti olvasmány, mely egy frissen elvált, párját kereső lányról szól. Igazi mai sztori egy 30-as hölgyről, akit megcsal a férje, elválik, albérletbe költözik, s a kezdeti depresszió után idős barátnője, s a húga segítségével megpróbál talpra állni. PR-os egy televíziós csatornánál, ám elveszti az állását. Egy sikeres gasztroblogot vezet, hiszen hobbija a főzés. Véletlenül 15 év után újra találkozik a középiskolai szerelmével, akit annak idején egy váratlan terhesség miatt szó nélkül faképnél hagyott. A húga eltűnik pár hétre, így kénytelenek vinni a sütiboltját, hogy Hajni tartozásai ne növekedjenek. Eszter kezd újra magára találni, alakul a kapcsolata Balázzsal, meghívják egy főzőműsorba, s Balázzsal kitalálják, hogyan tudnának hárman (Eszter, Hajni, Balázs) közös vállalkozásba fogni.

Murail, Marie-Aude: Lakótárs kerestetik!


Kedves, humoros, fiatalos, megható regény. 
Az utolsó éves gimnazista Kléber magához veszi az édesanyjuk halála után 3 évre intézetbe záratott értelmi fogyatékos bátyját, Sutyit, s Párizsba költöznek. Először egy idős nagynéninél húzzák meg magukat, majd egy albérletben kötnek ki, melyen már 4 fiatal osztozik. A két orvostanhallgató, Aria és Emmanuel egy pár. Ott lakik még Aria öccse Clementin és barátja, az írópalánta Enzo is, aki fülig szerelmes Ariaba. Befogadják a két testvért, s Emmanuel kivételével hamar megszeretik Sutyit is. Sutyi egy hároméves gyerek értelmi szintjén áll, elég sok galibát okoz, állandó felügyeletre szorul. Kéretlenül mindig kimondja, amit gondol, s abban sok igazság van. Akaratán kívül tesz dolgokat, s ezzel mások sorsát változtatja meg (pl. Enzo készülő regényét Aria asztalán felejti). Sutyi állandó társa Pupák úr, egy ütött-kopott plüssnyuszi, aki önálló életet él, s állandóan rosszra biztatja, vagy megnyugtatja Sutyit. Kléber az új iskolában rádöbben, hogy csak ő szűz a fiúk közül, s két lány között ingadozva próbál tenni ellene. Végül a libanoni származású Zahra-ban találja meg a számára megfelelő társat. Iskolaidőben gond Sutyi felügyelete, ezért Kléber az új családot alapított apjától kér segítséget, aki Sutyit újra visszaviteti az intézetbe. Ekkorra már a lakótársak és Zahra családja annyira megszerették a fiút, hogy megegyeznek a felügyelet beosztásában, s eldöntik, hogy velük marad a hét végére haza hozott Sutyi. Azonban amíg Kléber lemegy kenyérért, az apja újra elviszi a fiút. Sutyi megszökök az intézetből, s napokig elveszetten kóborol a városban, rádöbbenve, hogy őt nem szeretik az emberek. Két utcalánynak köszönhetően kerül vissza Kléberhez a fiú, aki többet nem ereszti el a testvérét maga mellől. 
Aki szórakoztató, mégis komoly mondanivalójú regényt szeretne olvasni, ajánlom neki.

Papp Diána: Téli fagyi


Papp Diána rólunk ír, a mi problémáinkról, emészthető stílusban. Jó olvasni. 
Papp Diána - Téli fagyi  Ebben a regényben egy harmincas testvérpár, Judit és Virág sorsát kísérhetjük figyelemmel egy darabig. Virág a fiatalabb, szingli, laza, ám nagyon vágyik egy pasira. Ő a támasza "tökéletes" nővérének, aki húsz éve csak a jól kereső férjének, Bálintnak, három gyermekének és a háztartásnak él. Valami azonban nincs rendben, hiszen férje már egy éve nem közeledik hozzá, s reggelente a WC-ben sírja ki a feszültségeit, hogy utána tökéletes családi robotként működjön tovább. Serdülő lánya lázad, kamaszodik, a középső hiperaktív, a kisfiú pedig még csak egy éves. Judit és Virág rájön, hogy Judit férjének egy jóval fiatalabb szeretője van, így Judit a gyerekekkel külön költözik. Vágyik a férjére, ám a kicsi lakás, az önállóság meg is nyugtatja. 
  Külön szál a műben a lányok édesapjának története Tapolcán. Nemrég őt is elhagyta a felesége egy figyelmesebb férfiért, ám ő nagyon szeretné visszaszerezni az asszonyt. A lányok ebben a válságos időszakban gyakran megfordulnak nála, hogy a család összetartó, vigasztaló ereje hathasson mindannyiukra. A család ideiglenes tagja Béci is, egy játékszenvedélyből, hajléktalanságból talpra álló férfi, akit Frici bácsi oly sok elődjéhez hasonlóan befogadott. 
  Virág egy szimpatikus férfinak köszönhetően kutya tulajdonos lesz, majd szert tesz a férfira és a kislányára is.
  Judit férje nem hajlandó semmit megbeszélni a válságukról és a kapcsolatáról, ennek ellenére  a családját választja, s mindent megtesz, hogy visszaszerezze őket. Judit szereti, örül a közeledésének, de a bizalom helyreállítása nagyon hosszú folyamat lesz. S nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a barátnő gyermeket vár. 
  Itt ér véget a történet, Virág és és az édesapjuk sorsa rendeződik, ám Judit és Bálint életében rengeteg  a kérdőjel a jövőre nézve. 
  Nagyon jó, szókimondó a szövege a regénynek, pozitívak a szereplők, jó velük lenni. Itt is találhatunk recepteket, bolhapiacot, némi flörtöt, s útmutatást az élet problémáira.

Papp Diána: Bodza Bisztró


Ismét egy hamisítatlan Papp Diána regény: harmincas, út- és párkereső női főszereplő, gasztronómia, garázsvásár, romantika.
A határozott és önálló, tipikusan nagyvárosi és modern Petra (folyamatos Facebook jelenlét, minden nap buli, középvezetői állás egy multinál) a régen látott édesapja hirtelen halála után tulajdonosa lesz egy bükki faluban lévő háznak és egy vendéglőnek. Egy-két viszontagságos utazás és egy-két ott töltött hétvége, valamint egy-két barátságos és közvetlen szomszéd, valamint az étteremben dolgozó Pali hatására eláll az eladási szándékától. Egyre inkább érlelődik benne a gondolat, hogy megtartja a házat és az éttermet, holott térerő csak a kamrában van. Egyre inkább megismeri a kisgyerekkorában elhagyott édesapját, újraértékeli a gyerekkorát, s végül a furcsa anyjához is közelebb kerül. Nagy segítsége Pali, aki egy válás után az anyjánál lakik, nincs autója, s a megélhetése a vendéglőtől függ. A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, míg a végén egy pár lesznek. Petra teljesen feladja a pesti létet, s mindent megpróbálnak, hogy a vállalkozásuk sikeres legyen.  
Jó nagybetűs könyv, jó stílusú,  könnyű nyári olvasmány, ajánlom mindenkinek. 
Papp Diána: Bodza Bisztró

Papp Diána: Kerek perec


Szeretem Papp Diána történeteit. Sajnáltam, amikor ez a regény véget ért. 
Papp Diána: Kerek perecJó volt olvasni a kicsit bohókás, későn érő Molnár Dóri életéről, mindennapjairól, szerelméről, barátnőiről. Dóri elvégezte az angol szakot, s most, 28 évesen mégis babák, manók készítéséből, árusításából, s jóga oktatásból él. Kicsi, lepusztult lakásban lakik, a szüleivel nagyon szoros a kapcsolata, rendszeresen ők segítik ki anyagilag is. Lelki támasza és vállalkozó társa a kislányát egyedül nevelő Kornélia, ő terelgeti a sokszor álomvilágban élő Dórit. Dóra szingli, számos fiú hagyta már ott magyarázat nélkül. S most a vásárban találkozik a nála 15 évvel idősebb, Svájcban élő Guillaume-mal, akinek a főzés a foglalkozása és a hobbija is. Nagyon jól megértik egymást, összepasszolnak minden szempontból, csak ritkán látják egymást. Dórit a férfi kiutaztatja magához Svájcba, ahol a lány megismerkedik a férfi kisfiával és az édesapjával is. Megtudja, hogy Guillaume még nős, csak külön élnek, s azt is, hogy a férfit 8 éves korában szó nélkül elhagyta az édesanyja, s ez igen nagy trauma neki még ma is. Guillaume kinyomozta, hogy az anyja Magyarországon él, s Dórival meg is látogatják. A találkozás nagy csalódás a férfinak, s ennek hatására dönt úgy, hogy nem hagyja el a kisfiát, visszatér a feleségéhez. Dóri csak később kap magyarázatot a titokzatos eltűnésre, mikor megkapja Guillaume ajándékát is: megvette Dórinak az üzletet, amit addig béreltek Kornéliával. Dóra már az esküvőt tervezgette, ezért  a férfi eltűnése nagyon megviselte. A regény végén azonban ott a fény az alagút végén: betér az üzletbe az a fiú, aki korábban randira hívta az akkor még foglalt lányt.
Papp Diána regényei rólunk szólnak, a mai magyar valóságról. Humoros, pihentető, kikapcsoló olvasmány. Ajánlom mindenkinek!


Coert Vooerhees: A Torres fivérek   Ez a könyv egy igazi, tiniknek szóló regény. 
Coert Voorhees: A Torres fivérek  A 16 éves főhős, Frankie Torres egyes szám első személyben meséli el életének pár hetét. Frankie a sivatagos Új-Mexikóban egy kisvárosban él mexikói származású édesanyjával, fehér édesapjával, s a tehetséges, focicsapat kapitány bátyjával, Steve-vel. A szülei egy kisvendéglőt vezetnek, ahol a kisebbik fiúk is rendszeresen dolgozik. Frankie legjobb barátja a fél szemét egy támadásban elveszített, s ezért sokat csúfolt Zach, akivel sokat robbantgatnak Zachék hátsó kertjében. Frankie átlagos, nem túl jó tanuló, nem túl vagány fiú, rettentő rosszul hazudik, de gyermekkori barátja, a gyönyörű lánnyá érett Rebecca mégis őt választja, mikor a teljesen belé esett fiú gyámoltalanul közeledni próbál hozzá. Frankie a jó oldalon áll, fontos neki az édesanyja véleménye, Zachet ő védte meg kisebb korukban a gúnyolódókkal szemben, s tévútra tévedt bátyját is ő hozza vissza a "sötét" oldalról, vagyis a bűnöző életmódot folytató banda vonzásköréből. Utálja a gazdag, s szemét Daltont, de amikor kell, felül tud kerekedni a gyűlöletén, s amikor nagyon muszáj, akkor nem hátrál meg, keményen küzd az igazáért, a családjáért. 
  Frankie stílusa humoros, szókimondó, helyenként ironikus, ő maga szimpatikus személyiség.
   A történet úgy ér véget, hogy akár folytatása is lehet. 

  
Patrick Ness: Szólít a szörny


  Rettentően szomorú, de szép történet. Nem gyerekeknek való, vagy csak olyan gyerekeknek, akik kénytelenek átélni Conor veszteségeit. Mert Conort 6 éves korában elhagyta az édesapja, s Amerikában új családot alapított. Ott a fiának nincs helye. Mert a 13 éves Conornak végig kell élnie az édesanyja betegségét, küzdelmét a rákkal, a reménykedést, s az elkerülhetetlen véget. Mert az anyai nagyanyjával "nem éppen egymásnak valók", mégis meg kell próbálniuk majd együtt élni. Mert Conor az iskolában szinte láthatatlan lesz, mikor kiderül az anyja betegsége. Mert egyedül kell megküzdenie a félelmével (az anya elvesztése), a rémálmával (az anyja keze kicsúszik az övéből, s a szakadékba zuhan), a lelkiismeret furdalásával (már szeretné, ha vége lenne), a bűntudatával. Ezek feldolgozásában csak az általa hívott Szörny segít, a közeli tiszafa megtestesülése, az örök Zöld Ember, aki csak élet és halál dolgában kel útra. Három történetet mesél Conornak, a negyedik történet pedig a fiúé. Conor csak úgy tud meggyógyulni, hogy hangosan kimondja, ami bántja, bevallja a titkos gondolatait, az igazat, s ha ráébred, hogy a gondolatainkért nem bűnhődhetünk, a tettek számítanak.
   Az egész történetet kifejezi az utolsó két sor: "Conor egészen szorosan fogta az édesanyját. Így tudta végül elengedni."

  Patrick Ness jó stílusú író (korábbi trilógiája már bizonyította). A korán meghalt Siobhan Dowd alapötletét dolgozta fel a család kérésére. Az illusztrációk (fekete, szürke) ijesztőek lehetnek a gyerekeknek, de a történet hangulatát jól visszaadják.
Jan-Philipp Sendker: Hazatérés avagy a szívdobbanás meghallásának művészete


Ajánlom mindenkinek, aki szereti a szép mondatokkal megírt műveket, a családtörténetet, a szerelmi szálat, a keleti emberek életbölcsességét becsempésző regényeket.

Örülök, hogy egy kedves könyvtárlátogató ajánlására elolvastam a regényt, sokat kaptam tőle.

Tin Win, egy Amerikában élő, burmai származású ügyvéd egyik napról a másikra hirtelen elhagyja amerikai feleségét és két, felnőtt gyermekét. Egy ideig nyomoznak utána, majd a rendőrség feladja a keresést. Négy év után egy régi szerelmes levél megtalálása indítja Juliát arra, hogy Burmába utazzon, megkeresni az apját. A levelet az apja egy Mi Mi nevű nőnek írta Kalavba. Julia és a családja semmit sem tud az apja származásáról, gyerekkoráról, soha nem mesélt semmit az Amerika előtti életéről. Kalavban Julia találkozik U Ba-val, egy 55 éves, szegényes körülmények között élő, de intelligens, barátságos férfival, aki apránként meséli el neki az édesapja történetét.

Tin Win egy decemberi szombaton született, s rettentően babonás, s lelkileg amúgy is sérült anyja szerencsétlenség hozójaként tekintett a fiára. Semmilyen szeretetet nem kapott a kicsi, s az apa halála után 5 éves korában elhagyta az anyja is. A farönkön kuporgó, a halál szélén járó gyermeket egy magányos falubeli asszony, Szu Csi vette gondjaiba. Mikor Tin Win elvesztette a látását is, Szu Csi elvitte a fiút a kolostorba, ahol a vezető, a szintén vak U Maj vette a szárnyai alá. Rengeteg Braille írású könyvet olvasott, s a kolostor legjobb tanulója lett. Nagyon erősen kifinomodott a hallása, az élőlények szívdobbanását is meghallotta. Így talált rá Mi Mi-re is, aki a kolostorban tanuló bátyját látogatta meg időnként.Az addig magányos, befelé forduló fiú Mi Mi hatására kinyílt. Rendszeresen találkoztak, segítették egymást (Tin Win a hátán vitte a sérült lábbal született lányt, aki szavaival irányította a fiút; sokat kirándultak együtt; Mi Mi felkutatta a hangok forrását, melyeket Tin Win hallott), majd egymásba szerettek. Igazi lelki társai voltak egymásnak. Már éppen a házasságot tervezték, mikor Tin Wint távoli nagybátyja, a gazdag U Szau Rangunba hívatta. (Az asztrológusa tanácsolta, hogy segítsen egy bajban lévő rokonának, akkor rendbe jönnek az ügyei.) Rangunban megműtötték Tin Win szemét, így visszanyerte a látását. Elvégezte a középiskolát, majd egyetemre Amerikába küldte a nagybátyja. Tin Win naponta írt levelet Mi Mi-nek, s a lány ugyanúgy, ám a nagybácsi eltette a leveleket. A két fiatal szerelme azonban a "megválaszolatlan" levelek ellenére sem csökkent.

Tin Win 50 év után tért vissza egykori szerelméhez, aki nagy betegen csak arra várt, hogy visszatérjen hozzá a társa.

Három idősíkban játszódik a cselekmény: Tin Win gyerekkorában, Julia gyerekkorában (emlékei az apjáról), s Kalavban, ahol Julia szépen lassan elhiszi és elfogadja az apja történetét. Beleilleszkedik az ott élők szokásaiba, mindennapjaiba, s egyre szorosabb lesz a kapcsolata U Ba-val, akiről a végén kiderül, hogy a féltestvére.


Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája; Átkozott balszerencse; Lidércnyomás
A Borbíró Borbála sorozat 1. kötete. Ami először megfogott a könyv ismertetőjében, az a következő mondat volt: "Magyar nyakba magyar szemfog!"
Igazi vámpíros, vérállatos, táltosos, démonos, múzsás stb. regény magyar szereplőkkel, aktuális magyar politikai, gazdasági, társadalmi vonatkozásokkal, érdekes egyiptomi történelmi levezetéssel, irodalommal. Egy nagyon szókimondó, talpraesett, többdiplomás, pasi nélküli lány Bori, aki vámpírológusként külföldön is jó nevet szerzett a szakmájában. Amikor megszűnik a munkája a Vámpírkutató Intézetben, nem megy el Amerikába, ahol jó állás, s a barátai várják, hanem elfogadja Attila, s a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízását. A feladata a következő: felvételt kell nyernie az IQ vámpírok soraiba, s ki kell derítenie, hogy a vezető politikusok tanácsadói mit titkolnak emberi szövetségeseik elől. Némi vámpírvérrel feltuningolva, kiélesedett hallásával Bori egyre több információhoz jut, s rájön, hogy az agyas agyarasoktól egy rivális vámpírbanda ellopott egy kristályt, melyet ők nagyon szeretnének visszakapni. A vámpírok fel is veszik Borit, s egyből meg is bízzák, hogy tárgyalóként próbálja visszaszerezni becses kincsüket. Borit vonz minden kihívás, akár az élete kockáztatásával is elvállalja tehát a feladatot. A kényszerítést feloldó varázslattól fizikailag legyengülve, dartsban veri meg az ellenfelét, s szabadítja ki Ligeiát , a megbízói múzsáját, és a hozzá kötődő kristályt. A kötet végére az IQ vámpírok lekötelezettje lesz, s végre hús-vér alakban is találkozik a virtuális barátjával .
Kicsit apró betűs, kicsit lassan, aprólékosan haladó mű, de újszerű a magyar vonatkozásaival. Szimpatikus a főhősnő, érdemes elolvasni. Annak, aki szereti a szókimondó fantasztikus műveket.

A 2. kötetben (Átkozott balszerencse) viszonylag kevesebb a történés, de jó volt olvasni. Megtartotta az író a humorát, s az ókori egyiptomi kultúráról itt is bőven olvashatunk érdekességeket. Borit átok sújtja, s az egész kötet a balszerencséiről és az átok kiderítésére vonatkozó nyomozásról szól. Főnöke és segítőtársa, Attila sem a régi, Ligeia harapása ugyanis nála is érdekes folyamatot indított el. Kapott némi ihletet, s ezáltal felerősödött a Bori iránti vonzalma, mely vad szenvedélybe csapott át. A lányt közben otthagyja a barátja, Géza, mert nem tud együtt élni Bori vámpíros munkájával, s a lány elhallgatásaival (kiderült ugyanis a vámpír Koppánnyal korábban megesett fergeteges aktus). Végül a nagy erejű varázsló család feje, Hajós Jakab némi médium vér segítségével eltávolítja az átkot, mivel azt Borira Attila féltékeny felesége, Hajós Eszter varázsló öccse szórta. (Attila Eszterrel csak érdekházasságot kötött, mivel a táltosok amúgy sem képesek mély érzelmekre. Attila táltosként segítette Eszter médiumi kiteljesedését, s a Hajós család egy közös gyermeket szeretne a médiumtól és a táltostól. Ebben a köteteben Eszter terhes lesz, Attila pedig szabad.) Bori egy éjszakát kivéve ezért nem fogadja el egyelőre Attila udvarlását, meg akarja várni, mi történik, ha elmúlik a múzsa csókjának hatása.


A 3. kötet is ugyanolyan jó, mint az előzőek. Élvezetes, humoros, Bori ebben is hozza a vagány, belevaló, néha meggondolatlanul szókimondó formáját. Előkerülnek a magyar mitológia érdekes lényei, mint a rézfaszú bagoly, a lúdvérc (lidérc) és a táltos.E kötet eseményei egy Amerikában, Coloradoban zajló nyomozás története Eric húgának esküvőjével körítve. A meghívott magyar csapat (Attila, Bori, s a rájuk vigyázó Fehérholló vámpírúr és vérmedve kísérői), Mark nyomozó és Evelyn (boszorkány és Bori legjobb barátnője) Eric bátyjainak vérfarkas közösségében bekövetkezett rejtélyes halálesetek után nyomoznak titokban. Az adatgyűjtésre remek alkalmat nyújt az éppen megrendezésre kerülő, többnapos alakváltó szépségverseny, melyre ők is meghívást kapnak. Ismerkednek, adatokat gyűjtenek, miközben Bori folyamatosan utasítja el Attila közeledését. Épp ezért megrázó számára a szomszéd szobában lakó Attila aktív éjszakai élete. Bori és Mark meglesik az Attilánál rendszeresen megjelenő lányt, s döbbenten látják, hogy Bori alakját öltötte magára. Ekkor kezdenek gyanakodni egy olyan alakváltó lényre, mely csirke, képes emberek és tűz alakját felvenni, s elszívja a vele érintkezésbe kerülő lények energiáját, ezzel a halálukat okozva. Erős mágikus lény, egy lidérc a tettes, akit csak lélekcsapdával képesek elfogni. A lidérc Laura, a helyi hattyúközösség befogadott tagja volt, akinek addigi életét számos kudarc, elutasítás övezte, s bosszút állt az alakváltókon az őt ért sérelmekért.

A regény végére Bori képes lenne elfogadni Attila szerelmét, nála azonban éppen véget ért a vámpírmúzsa csókjának hatása. Bori végre előkereste a Hajós Jakab által annyira keresett régi iratot, mely egyiptomi hieroglifákból áll. Megfejtése a következő kötet történése lesz.


Michelle Richmond: A köd éveÖrülök, hogy elolvastam ezt a könyvet. Egy szörnyű témáról szól, amiről úgy gondoljuk, hogy csak másokkal fordulhat elő, s ha mégis velünk történik, akkor nem tudjuk, hogyan lehet tovább élni. Nem gondoltam volna, hogy mennyi gyermek eltűnik évente a pici csecsemőtől a serdülőkig. S csak egy kis része kerül elő élve vagy holtan.

A történet San Franciscoban játszódik. Abby végre rátalált a férfira, Jake-re, akivel meg szeretné osztani az életét, s ráadásként kapott egy 6 éves kislányt is, akit már a sajátjaként szeret. Jake rövid távolléte idején Abby és Emma a ködös tengerparton sétálnak, amikor Abby pár percig másfelé figyel, s Emma eltűnik. Ezzel kezdetét veszi a majd egy éves őrület: Emma keresése. A rendőrség vízbefúlást gyanít, s nyom híján hamar feladja a kutatást. Abby és Jake köré segítők gyűlnek, plakátokat ragasztanak mindenfelé, rádió- és TV-interjúk készülnek. Abby váltig hiszi, hogy Emma él, s valaki elrabolta. Naponta végigjárja a város utcáit, a környéket, mindenhová a kislány fényképét ragasztja, mindenkivel szóba áll, kérdezősködik. Tagja lesz egy hasonló veszteséggel küzdő csoportnak, alig eszik és alszik, magát hibáztatja. Elszántan próbál visszaemlékezni annak a reggelnek minden mozzanatára, minden szereplőjére. Így kerül a fókuszába egy sárga furgon a szőke hajú nővel és a szörfdeszkáját tisztító, tetovált férfival, akikről fantomképet is készíttet a rendőrségi rajzolóval. Egy hipnózis során jön elő a memóriájából a deszka fő jellegzetessége, mely egyedivé, s így nyomozhatóvá, követhetővé teszi. Így utazik el Abby Costa Ricara, ahová a hosszúdeszkás szörfösök is előszeretettel járnak. Ekkorra Jake már feladta, temetést is rendezett az eltűnt lányának, hogy tovább tudja élni az életét, nem hisz Abby megérzéseiben. A Costa Rican töltött 3 hónap is eredménytelenül telik el, ám mielőtt Abby hazaindulna, még ellátogat a leghíresebb üdülőhelyre. Ott már csak fényképezget, már nem keres. S akkor váratlanul a strandon rábukkan az elveszett kislányra, aki egész idő alatt őket várta. Kiderült, hogy Jake elvált felesége raboltatta el a kislányt az unokatestvérével, s néha meglátogatta, hitegette Emmát. A nő 3 éves korában hagyta el a férjét és a lányát, akit igazából sohasem szeretett. Hogy mi volt a tette oka, az nem derült ki a történetből.

Abby fellélegezhet, a bűnösöket elkapták, Jake visszakapta az imádott lányát. A közös családból azonban, amiről Abby végig álmodozott, nem lett semmi. Jake már nem engedi Abbyt a kislány közelébe. Abbynek újra fel kell építenie az életét, mely egy éven át másból sem állt, mint Emma megszállott kereséséből. 

Nagyon jól megírt regény. Rövid fejezetek, sokkoló mondatok, beépített statisztikai adatok az eltűnt gyerekekről, tudományos elemzések az emlékezetről, Abby múltjának, gyermekkorának megismerése, első fiújának emléke, a gyermekük elvesztését átélt emberek élete, Abby gyötrődő, magát űző egy éve, a veszteségbe való "belehalás" leírása teszi jó olvasmánnyá a regényt. Ajánlom mindenkinek!


On Sai: Calderon avagy hullajelölt kerestetik; Calderon 2.avagy felségáruláshoz bricses dukálOn Sai: Calderon avagy hullajelölt kerestetikJó stílusú, kissé parodisztikus szórakoztató regény. Végig a halálról szól (öngyilkossági kísérletek, gyilkosságok), mégis pozitív kicsengésű a történet. A főszereplő, álnéven és közemberként Genius Calderon kapitány, aki valójában az egyik meghatározó nemesi család fia. Mivel elvett egy közrendű lányt, s munkát vállalt, ezért kiközösítetté vált. A lány azonban meghalt, s Calderon is utána akar halni. Mivel a sorozatos öngyilkossági kísérletei nem sikerülnek, s a majdani halálával nem akar anyagi terhet róni a felesége, Mara családjára, ezért jelentkezik egy űrcirkáló parancsnoki állására, melyet nagy csodálkozására meg is kap. Pénzt akar keresni az urnára, miközben a cirkáló irányításáról semmit sem tud. Kiválóan ért azonban a Játékhoz, mások manipulálásához, éles logikával látja át mindig a helyzetet. A viselkedésével, bohémságával, hozzá nem értésével, jóképűségével nagyon hamar maga ellen fordítja a tisztikart a cirkálón, egyedül a talpraesett japán kadétlányban, Tainában lel rokon lélekre, majd folyamatosan szövetségesre. A 400 fős űrcirkálót ugyanis a vezérkar csalinak használja az anarchisták, s megbízójuk elfogására, feláldozva akár a legénységet is. Calderon és az emberei azonban meglepetést okoznak a támadóknak, a kapitányt pedig önfeláldozó, bátor magatartásáért megszeretik, s ezután mélyen tisztelik az emberei. Kibékül a rég nem látott édesapjával is, s megegyeznek abban, hogy a császár megbocsátását és becsülését csak katonai úton vívhatja ki, ezért kér egy új hajót, melyen parancsnokolhat. Ez a hajó pedig nem más lesz, mint egy lerobbant, selejtezésre váró biológiai kutatóhajó, tele női alkalmazottal és gyerekekkel. 

Ám ez már egy következő történet lesz, mert a regény folytatásért kiált.

S megérkezett a folytatás, amely letehetetlen, szinte jobb az első résznél. Gratulálok a magyar írónőnek! Élvezet volt olvasni, jó volt a történetben élni, igazi kikapcsolódást jelentett. Élveztem a fanyar humorát, a kalandos, különleges történetet, s a változatos jellemű, de szimpatikus szereplőket.

Calderon most a lerobbant kutatóhajó, a Békanyál parancsnoka, melyen kizárólag nők és gyerekek tartózkodnak. Itt is ki kell vívnia a tekintélyét, s egy nagyon összetartó, profi, ütőképes csapatot kovácsol belőlük. Taina is erre a hajóra kerül, miután az életét mentve megszökik a nagyapja elől. A lány felvéve a Tivesgei nevet és örökséget (utolsó élő leszármazottja a régen a császár ellen lázadó családnak) célpont lesz, de egyben sok japán szemében jelkép is, aki képes kivívni számukra az autonómiát. Calderonnal csak kerülgetik egymást, mindketten titkolják az érzelmeiket a másik elől. A kapitány sejti, hogy a császár ellen összeesküvés készül, s az apja jobbnak látja, ha a család előtt felfedik, hogy az elsőszülöttje él, s a közelgő hadgyakorlaton ő lesz az alparancsnok. Rájönnek, hogy a régen lázadásért kiírtott Sexert család lombik gyermeket hozott világra, s az immár felnőtt Henna Sexert áll a készülő merénylet hátterében. Végül ország-világ előtt is kiderül, hogy Alaxandro Ferrero főnemes egyenlő Genius Calderonnal, s az is, hogy ő a Wellston cirkáló elleni támadás hőse, nem pedig áruló.

Calderon és csapata természetesen megmenti a császárt és a fiát, s a sok játszma és ügyeskedés révén Taina is kivívja a népének a függetlenséget, s a két fiatal is végre összeházasodhat.
Nagyon röviden ennyi a történet, de a sok bonyodalmat, történést, a különleges űrbeli világot, a sokféle érdekes szereplőt természetesen itt nem tudtam bemutatni. Aki jól akar szórakozni, ki akar kapcsolódni a mindennapokból, az olvassa el a könyvet!


Lakatos Levente: Bomlás


Szeretem Lakatos Levente könyveit. Jó stílusú, érdekes, aktuális témákat feszegető, a figyelmet maximálisan lekötő krimik.

A Bomlás nyomozónője, pszichológusa és rendőr szereplői ugyanazok, mint a Loveclub című regényben. Az ő életükről is egyre többet tudunk meg, miközben próbálják megtalálni egy szörnyű, brutális gyilkosság elkövetőjét. Több szálon fut a cselekmény: 1. Megtalálják a férfiasságától megszabadított Kedves Flórán 27 éves fiatalember holttestét, s Fényes Laura nyomozó a társával, Farkassal elkezdi a nyomozást; 2. Kökényesi Szilvia 5 évi házasság után éppen válik gazdag férjétől. Egy felhívásra regényt készül írni egy férfi luxus prostituáltról, aki nem más, mint Kedves Flórián, a Five Stars Hotel egyik tulajdonosa, a Kedves szülők adoptált gyermeke; 3. Dr. Lengyel Dávidot Dóra, a testvére korábbi szerelme és áldozata keveri bele a történetbe, aki a könyvkiadónál Szilvia kézirattöredékével találkozik, s a szerződéskötés miatt meg akarja találni a közben eltűnt lányt.

Szilvia ugyanis "randevút" kérve találkozik Flóriánnal, a gazdag férfiak feleségeinek kedvenc "időtöltésével", ám erőszak és megalázás lesz a része. A regényhez semmilyen alapanyagot nem kap, ezért később betöréssel próbál több adatot gyűjteni a férfiról. Lebukik, s egy alku árán tudja majd később megírni a könyvet. Az alku kemény: Flóriánhoz kell költöznie, meg kell szakítania minden kapcsolatát a külvilággal. A férfi egy ketrecbe zárva, meztelenül tartja a lányt. Megtöri, miközben a gyógyszerfüggőségről is leszoktatja. Flóriánnak egy társ kell, aki a démonok elleni küzdelemben segít majd neki. Ő ugyanis a Sátán fia, s feladata van a Földön. Szilvia eleinte lázad Flórián ellen, majd beleszeret, s a démonos elképzeléseket is magáévá teszi. Éppen leszámolásra készülnek a fődémonnal (aki Leona, egy gazdag kuncsaft bőrébe bújt), mikor Szilviának váratlanul, egy álarcos nő személyében alkalma nyílik a szabadulásra. Az álarcos nő pedig Flórián végét jelenti.

Flórián minden eseményről felvételt készített a szálloda padlásterében berendezett szerelmi fészekben. A rendőrség és Lengyel Dávid ennek, valamint Szilvia regényrészletének alapján, s a falon található, korábbi fogvatartott nőkről készült fotók segítségével göngyölítik fel a szörnyű esetet. Flórián pszichopata volt, de a hozzá érzelmileg közel kerülő nők is átvették eszement eszméit, s annak megfelelően, nem racionálisan cselekszenek, s követnek el, vagy készülnek elkövetni bűncselekményeket (mint korábbi szerelme, fiának anyja, a bárban dolgozó Delila is). A regény műfaja erotikus thriller. Az erotika a férfi választott szakmájának leírása, valamint Szilvia fogva tartása kapcsán kerül a képbe, időnként nagyon szókimondóan, nevén nevezve a dolgokat. De ez a regény környezetében elfogadható, szerintem nem zavaró.Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

A happy endre vágyó lelkemet felzaklatta a mű befejezése, de megértem Will döntését. Valószínűleg én is ezt választanám. 

Will, a jóképű, gazdag és sikeres cégvezető, aki imád motorozni, hegyet mászni, síelni, épületekről leugrani stb. ugyanis két éve balesetet szenvedett, s szinte teljesen lebénult. Semmit sem tud segítség nélkül tenni, fájdalmai vannak, s a javulásra semmi esély. 35 éves, s nagyon elkeseredett. Elhatározta, hogy véget vet az életének. A szülei könyörgésére 6 hónappal elhalasztja az elhatározása végrehajtását. Ekkor kerül hozzájuk a 26 éves, éppen munkanélküli, beszédes, életvidám, egyedien öltözködő lány, Lousia Clark gondozónak. Will szülei azt remélik, hogy a lány hatására a fiuk lemond a szándékáról. Az eleinte feszült, mogorva viszony enyhül Will és Lou között, lassacskán megkedvelik egymást. A lány hatására Will kicsit kinyílik, sokat beszélgetnek, s a fiú megpróbálja terelgetni a lány életét, felfogását. Mikor Lou véletlenül megtudja, mire készül Will, szinte küldetésének érzi, hogy újra megszerettesse a fiúval az életet. Különböző programokat szervez neki, s szép lassan sikerül kicsalogatnia Willt a házból. A lány beleszeret az akaratos, okos, helyes fiúba, s az érzés kölcsönös. Ám még ez sem tudja Will döntését megváltoztatni, ilyen korlátok között nem képes élni. Ám a tanácsaival, a beszélgetéseikkel, s nem utolsó sorban a lányra hagyott pénzzel megváltoztatja az addig a szüleivel élő, végzettség és cél nélkül lévő lány életét. Lou pedig megszépítette Will utolsó 6 hónapját.

Jó volt olvasni a regényt, sok mindent megtudtam a kvadriplégiásokról, az életüket kísérő problémákról, korlátokról, lehetőségekről.


Fábián Janka: Emma szerelme; Emma fiai; Emma lánya

Vallay Emma 7 éves korában veszítette el gyermekszülés következtében csodaszép édesanyját, 14 évesen pedig rákbeteg édesapját. Életének első pár évét Párizsban töltötte, majd Budapesten laktak, az anya halála után Kanadában, az apa elvesztése után pedig Emma Balatonkörtvélyesen nő fel az apja régi barátjánál, régi szerelménél, Éva néninél.
A regény első felében az apa, Vallay Zoltán, a legjobb barátja, Kóthay Gábor, s az Anna-bál egykori győztese, Papsz Évike fiatalkorával ismerkedhetünk meg. Mindkét fiú szerelmes volt Évába, ám ő Gábort választotta, s Körtvélyesen telepedtek le a Kóthay család villájában. Egy fiuk és egy kislányuk született, aki azonban kisgyermekként meghalt kanyaróban. A kisfiú, Gábor nagyon beteges volt, nem bírta a katonai iskolát, ahová az édesapja kényszerítette. Ügyesen rajzolt, majd orvosnak tanult, hogy minél több embernek segíthessen. Kamaszként végzetesen beleszeretett a Párizsból hazatérő Zoltán gyönyörű, fiatal feleségébe, Bellába. Az akkor 7 éves Emma rajtakapta a szerelmeskedő párt, s attól fogva gyűlölte, s Gábort okolta az édesanyja haláláért. Gábor, elvégezve az egyetemet, Párizsba költözött, s Emmával újra csak 10 évvel később találkozott. Minden akarata ellenére beleszeretett a Bellára annyira hasonlító lányba, ám Emma nagyon ellenségesen bánt vele. Mikor azonban Emma terhes lett egy szélhámos gróftól, Gábor mentette meg a becsületét egy névházassággal. Éva néni halálos ágyánál találkoztak legközelebb a fiatalok, s Gábor odaadó szeretete az édesanyja iránt, lassan megolvasztotta Emma szívét. Most már felnőttként jobban át tudta érezni Gábor és az édesanyja, Bella viszonyát is. Mikor Gábor felajánlotta a válás lehetőségét, Emma kimutatta a férfinak a szerelmét. Családot alapítottak, a fővárosba költöztek, s megszülettek közös fiaik: Tamás, Péter, Gábor. Közben kitört az első világháború, s Gábor is osztozni akart a többi fiatal férfi sorsában, s az utolsó két évben a fronton teljesített orvosi szolgálatot. Súlyosan megsebesült, de végül túlélte és hazakerült a családjához.
Az író nagyon érzékletesen mutatja be a korabeli Magyarország tehetős középrétegének életét, szokásait, viselkedését, a főbb történelmi eseményeket (pl. az ezredforduló megünneplése, a Haley üstökös megtekintése), az I. világháború előzményeit, az átélt szörnyűségeket, az őszirózsás forradalmat.
Nagyon olvasmányos történet, lebilincselő regény, számos emberi, családi tragédiával. Példát mutat a túlélésre.


A 2. rész az Emma fiai. 1922-től 1948-ig élhetjük végig a Kóthay gyerekek növekedését, felnőtté válását, családalapítását. Tragédiákkal terhes ez a korszak is. A szomorú történelmi események mellett emberi rosszakarat is befolyásolja a család sorsát. Láthatjuk, amint Emma sikeres írónő, Gábor a Bethlen-kormányban államtitkár lesz, Öcsi festőnek, Tamás orvosnak, Évike színésznőnek tanul, Péter olimpikonként áll helyt. A család befogadja, taníttatja Zách István gyermekét, Varga Erzsit, aki azonban gyűlöli a családot, s végül Ulrich Ödön festővel a kommunisták oszlopos tagjává válik. Pétert Pincés (Zách) István hálózza be, fordítja a családja ellen, s teszi Hitler feltétlen hívévé, a Nyilas Párt tagjává. Végigkísérhetjük az I. világháború utáni jobb esztendőket, a II. világháborút Tamás (hadifogoly volt), s Éva újdonsült férjének részvételével, valamint a fiú halálával, a nyilasok rémuralmát, a zsidótörvényeket (Wágner Klári halála), az oroszok ostromát, majd a kommunisták hatalomra kerülését (Péter és Zách István kivégzése), s ezzel a Kótay család sorsának egyre rosszabbra fordulását. A regény végén Gábort nyugdíjazzák, Emma könyveit többet nem adják ki, Öcsi Párizsban marad, Tamás a karrierje érdekében kezdeményezi a kommunista pártba való felvételét. Mit tartogat a következő korszak a családnak, melyről a megtévedt, ám az utolsó percben zsidókat mentve javítani akaró Péter így vélekedett: ez "egy ugyanolyan embertelen, bűnös és kártékony rendszer, mint az övék volt." (325. o.)


A trilógia 3. kötete az Emma lánya. 1950-től 2000-ig követhetjük nyomon a Kóthay család történetét, főleg Éva családján keresztül. Nagyon hosszú időszak, s a négy testvér, azok gyermekei, unokáik történetével is megismerkedünk, nem beszélve az eseményekben gazdag történelmi időszakról. Nagyon ronda, embertelen, megalázó időszak volt, mely emberek, családok életét tette tönkre. "Az utóbbi napokban kiderült, hogy bármilyen szörnyűség megtörténhet velük, látszólag minden ok nélkül." (122. o.)
Éva a második férjével, az orvos Lajossal neveli az elhunyt férjétől született fiát, Jancsikát. Énekes színésznőként dolgozik a szép, szőke asszony, s megakad rajta Kópiás Tibor, egy rosszindulatú ÁVH-s tiszt szeme, aki egyébként a hírhedt ÁVH-s főtiszt, Varga Erzsi szeretője. Erzsi gyűlöli egykori jótevőit, s rendszeresen zaklatják a Kóthay családot. Ezúttal Lajost hurcolják el, s férje érdekében Éva enged a zsarolásnak, s Kópiás szeretője lesz. A nem kívánt magzat elhajtatása majdnem az életébe kerül, s úgy tudja, többet nem lehet gyermeke. A férjét jóval később, testileg, lelkileg megcsonkítva kapja vissza. Közben a családot osztályellenségnek minősítik, s egy alföldi faluba telepítik. Éva bátyja, az orvos Tamás párttagként próbál segíteni a szüleinek, s Éváéknak, kevés sikerrel. 1956-ban, a forradalom harcaiban a 3 férfi (Gábor, Lajos, Tamás) orvosként segítik a sebesülteket, Emma és Éva, valamint Paula ápolónőként vesznek részt a megmozdulásban. Lajos bosszút áll a gyűlölt Kópiáson, őt azonban lelövi Erzsi, mielőtt öngyilkosságot követ el. (A kislányát, Piroskát ezután egykori barátnője, Savanyú Kati neveli fel.) Tamás 16 éves iker fiai az utcai harcokban vették ki aktívan a részüket. A forradalom leverése, s Gábor és Lajos halála után Tamás segít Emmának, Évának, s Jancsinak külföldre szökni, az ő családja azonban Magyarországon marad. Emmáék először Öcsihez és a családjához utaznak Párizsba, majd Amerikába költöznek. Emma tartalék pénze segít új életet kezdeniük. Éva megismerkedik egy gyógyult alkoholista tanárral, Charles Nolannal. Házasságot kötnek, s két lányuk születek. A gyönyörű, Bellára hasonlító Laura manöken lesz, s önpusztító életmódja okozza fiatalon a halálát (aids-es lesz). Az apa nem tudja feldolgozni kedvence, "hercegnője" betegségét, ő is vele hal. Emily külsőleg az ír apjára hasonlít, s végül ő is megtalálja a boldogságot Daniel Szentirmay mellett. A rendszerváltás után ők is haza költöznek Magyarországra Évával és Emmával, aki csak erre várt, s imádott Balaton partján, több mint 90 évesen csendben elaludt. Emma temetésére gyűlik össze a világ minden tájáról a rokonság: Los Angelesből John (Jancsi) a feleségével, Kópiás Piroskával (aki kalandos úton szökött ki Amerikába, s híres énekesnő lett - ám anyja és apja kegyetlen természetét szerencsére nem örökölte), s gyermekeikkel; Párizsból a gégerákból lábadozó, híres festőművész Öcsi a lányával, a befutott divattervező Jeanne-nel és annak nevelt fiával; Bécsből a közben agydaganatban elhunyt Tamás (akit 56 után koholt vádak alapján 5 év börtönre ítéltek, majd besúgásra kényszerítettek) fogorvos fia, Balázs a családjával. Részt vett a temetésen a Balatonkörtvélyesen élő ikertestvére, András és családja is. Andrásék látták vendégül Éváékat is, s vásárolták vissza a teljesen lepusztított Krisztina villát, mely ezután Emilyék családi panziója lett. Ezután Éva a sógornőjével, annak haláláig Pesten lakott, s a történet végén derül ki, hogy mellrákja van. Ő azonban bizakodó, hiszen "előtte áll még ez a gyönyörű egy hét, utána pedig az egész élet." (469. o.).

Nagyon jó sorozat volt, letehetetlen. A történet olvasása közben mi is a család részének érezzük magunkat. Jó volt megismerni ennyi szép, tehetséges, sikeres, talpraesett, kedves, segítőkész, összetartó, s olykor a hibáik ellenére is jóravaló embert. Galgóczi Dóra: A nő millió arca
Nem nagyon szeretem az elbeszéléseket, de ezt a kötetet nem tudtam letenni. Nagyon jó stílusban megírt kis történetek női sorsokról.
Galgóczi Dóra: A nő millió arca - Novellák Rólad, RólaOlvashatunk fiatal párról, magányos nagymamáról, főállású anyává vált zongoraművészről, nevelőotthonban felnőtt lányról, sérült fiát nevelő anyáról, diáklányokról, az örök fiatalságra pályázó fodrásznőről, pici lányról, paranoiás anyáról, az otthonából elmozdított nagyon idős anyáról, dolgozó fiatal nő párkapcsolati útkereséséről, az egyéni boldogságát kereső anyáról, a karrierista nőről, a munkanélkülivé vált és a kövér lányról, az igazi férfiról, a már beilleszkedni képtelen hajléktalanról, a szokások hálójából kitört nyugdíjas asszonyról, a hivatását maximális odaadással űző ápolónőről, kereskedőről, tanárnőről, cicatenyésztőről. A könyv számos élethelyzet, felöleli a társadalom egészét, bemutatja a különböző tragédiákat, élettípusokat, melyeket mi is nap mint nap láthatunk magunk körül. Bepillantunk más családok életébe, érzéseibe, s időnként örülünk, hogy az a sors nem a miénk (bár helyenként a sajátunkra is ráismerhetünk). A nő minden életkorával találkozunk, a még meg sem született kislánytól a 80 év feletti anyáig. Időnként érzelmeket váltottak ki belőlem az írások: megkönnyeztem a nagymamát; dühös voltam a munkáját, tehetségét teljesen feladó anyára; tiszteltem a manapság oly ritka embereket, akik önzetlenül, hivatásszeretetből teszik a dolgukat (ápolónő), s élvezik azt (kereskedő, pedagógus). Útmutatást ad több esetben, pl. kövér lány, munkanélküli lány; az anyai szeretet szép példája pedig a beteg gyermekét végül egyedül nevelő anya. A legjobban a Gumiasztalon című írás tetszett, mely apró átmenetekben felsorolja a női nemet érintő lehetséges veszteségeket. Egyszer fent, egyszer lent.
Ajánlom mindenkinek, különösen a nőknek.
 Patrick Ness: Chaos walking trilógia: Kés a zajban; Válasz és kérdés; Háború a békéért

Patrick Ness: Kés a zajbanA trilógia 1. része. A jövőben játszódik, amikor az emberek az élhetetlen Földről más bolygókra, az Új Világba menekülnek egy boldogabb élet reményében. Egy ilyen helyen él 13 éves koráig, férfivá válása küszöbéig Todd Hewitt, akit csecsemőkorától fogva két felnőtt férfi nevelt fel Prentissvárosban, ahol a nők meghaltak, s mindenkinek (férfi, állat) lehet hallani a gondolatait. Állandó Zaj veszi körbe az embereket. Todd véletlenül a mocsárban "csendre" bukkan, amiről kiderül, hogy egy űrhajóval lezuhant lány, akinek meghaltak a szülei. Egy új, telepeseket szállító nagy űrhajó felderítői voltak. Toddnak menekülnie kell, miközben rádöbben, hogy az egész addigi élete hazugság volt. Semmit sem tud a bolygó többi városáról, a szinte kipusztított őslakosokról, a máshol életben lévő nőkről, akiknek nincs zaja. Violával menekülve az őket üldöző, közben sereggé duzzadt prentissvárosi férfiak elől, folyamatosan harcolva az életben maradásért döbben rá az addig eltitkolt valóságra, az édesanyja halálának körülményeire, a fiúk férfivá avatásának borzalmára. Igyekszik megőrizni az emberségét, miközben Violával együtt bízik a jobb jövőben, ám a regény végén szinte kilátástalan helyzetbe kerülnek: Viola haldoklik, az utolsó várost is elfoglalta az ellenség, akiknek Todd teljesen ki van szolgáltatva. Minden remény veszni látszik.
A kötetben nagyon furcsa volt a magyaros fülemnek a szóhasználat (olyan, mint máshol a tájszólás): " nem van zaja", az igekötők halmozása, a vessző nélküli felsorolás stb. De mindezt meg lehetett szokni, a végén már furcsa lett volna másként. Nagyon szerethető a főszereplő, szomorú a sok veszteség, ami éri: a kutyusa, Ben és Cillian halála, az édesanyja korai elvesztése, az őket segítő emberek pusztulása. Érdekes, szokatlan regény a küzdésről, a szeretetről, az emberségről.


Patrick Ness: Válasz és Kérdés
A 2. rész izgalmas, fordulatos, jó volt olvasni.
Toddot Prentiss elnök, aki uralja Új Prentissvárost, elszakítja Violától. Éjjel bezárva tartja, nappal Davyvel osztja be munkára. Erőszakkal, hízelgéssel, ígéretekkel  próbálja együttműködésre bírni Toddot és Violát egyaránt. A fiúknak először a karanténba zárt szpakkereket kell dolgoztatniuk, majd levehetetlen fémpánttal megbélyegezni őket, majd a szintén elnyomott nőket kell a pánttal megjelölniük.
Viola felépül a lövés után, gyógyítónak tanul. A gyógyító asszonyok titokban egy ellenállási szervezet vezetői (Válasz), s elhagyva a várost harcos támadásokat indítanak a katonák, s a város ellen. Todd és Viola egy sikertelen kimenetelű találkozása után, Viola csalódva az elnökben a Válasz után megy, s beáll közéjük. Toddot teljesen érzéketlenné teszi, hogy Viola szó nélkül elhagyta őt,  így képes minden szörnyűséget elviselni, végignézni, belemenni. Közben Davy pozitív változáson megy át, Toddot tekinti az egyetlen barátjának, testvérének. Sok ármány, harc, árulás, veszteség és szeretet után úgy lesz vége a kötetnek, hogy közeledik a Válasz csapata a városhoz; leszáll egy felderítő űrhajó, s Viola eléjük megy; Todd a katedrálisban foglyul ejti az elnököt, várva a sereg visszatértét, hogy ő vegye át a vezetést. Ám egy hatalmas szpakker csapat is elindul a hegyről felfegyverkezve, hogy bosszút álljon az embereken. Toddnak nincs más választása, el kell engednie az elnököt, aki végső soron kirobbantotta ezt az egész háborút.

Patrick Ness: Háború a békéértA harmadik rész a háborúról szól. Prentiss elnök maga mellett tartja Toddot, megtanítja elnémítani a zaját, s uralni mások elméjét. A fiának tekinti, s általa ő is megpróbál jobbá válni. Kemény, véres harcokat vívnak a szpakkerekkel, s mikor vesztésre állnak, a pánt miatt nagybeteg Viola menti meg őket az űrhajóról kilőtt rakétával. Viola, a nővérek, a Válasz, az űrhajóval érkezett két ember, s a köréjük csoportosuló emberek alkotják a másik tábort, szemben Prentiss embereivel, majd később a szpakkerekkel. Az emberek közös összefogással végül békekötésre kényszerítik a létszámfölénnyel bíró szpakkereket, ám így vagy úgy, de a háború újra és újra fellángol, erőre kap. A helyzetet bonyolítja a szpakkerek között lévő Visszetérő (1017-es megmenekült fogoly) gyűlölete a Kés (Todd) ellen; a náluk lévő, kómában gyógyuló, forrásként használt Ben, aki közben része lett a szpakkerek különleges, egységes kommunikációs világának, s akinek felbukkanása miatt Prentiss elnök elvesztette a "fiát", s teljes pusztulást akar hozni a bolygóra. Végig aggódhatunk Violáért, majd Toddért. Eljön-e az az idő, amikor végre békében, szeretetben együtt lehetnek?
Aki elolvassa a könyvet, az megtudja, s egy érdekes, izgalmas olvasmányélménnyel lesz gazdagabb.
 Lakatos Levente: Loveclub

  
Az egyik legjobb könyv, amit mostanában olvastam. Letehetetlen. Fiatalokról szól, de a szülőknek is kötelező olvasmány. Mennyire ismerjük, vagy nem ismerjük serdülő gyermekeinket? Miben hibás a szülő, miben a gyerek adottságai, tulajdonságai, baráti köre? Ha megtörténik a tragédia, utólag már hiába firtatjuk az okokat.
   A regény egy sokkoló, ám remek krimi. Két, gyermekkorától fogva lelkileg sérült fiatal (egy fiú és egy lány) erőszakos, perverz vágyait éli ki kalandra vágyó, magát internetes partnerkereső oldalon (LoveClub) felajánló szerencsétlen lányokon.
Lakatos Levente: LoveClub - Ahol valóra válnak legmerészebb vágyaid   Az egész történet 4 nap párhuzamosan futó eseményeit írja le. A főszereplő az újságírótanonc Lili, akinek albérletében meggyilkolják az egyik barátnőjét, Nicolt, aki a LoveClub portál "Fáj az élet" oldalának egyik moderátora, ahol az öngyilkosságra hajló fiatalok lelki segítését tűzték ki célul. Lili éppen akkor békült ki a 8 hónapja szó nélkül eltűnt kedvesével, Bencével, akivel lépésről lépésre kezdi újraépíteni a kapcsolatát. Lili egyre több információmorzsához jutva kezd nyomozni az ügyben, mert rájön, hogy Nikolett meggyilkolása és a korábban öngyilkosoknak kikiáltott lányok halála között összefüggés lehet. A téma segíthet a gyanútlan emberek figyelmét felkelteni, s az ő újságírói karrierjét is egyengetheti.
A másik szál a rendőröké. A nyomozást vezető "Terminátor" Kovács súlyosan megsérül, ezért a több szempontból is társa, Laura veszi át a csoport irányítását. Neki is vannak "démonai", mint ahogy a nyomozást segítő fiatal pszichológusnak, Lengyel Dénesnek is, aki nemzetközi hírű profilozó, s szinte belelát a sorozatgyilkosok agyába.
A harmadik szál a gyilkos fiú (Bloodsmoke20) mindennapjait, gondolatait, tettének előzményeit mutatja be. Rendszeresen vezeti egy füzetben az Érzékek memoárja című naplóját. Ebből ismerjük meg részletesen a meghatározó kapcsolatait:  az első lánnyal, akihez igazán kötődött, s aki elhagyta; majd a LoveClubon Daemonnal, aki lelkileg megerősítette, majd ő is csalódást okozott neki; s a jelenlegi, hozzá nagyon hasonló, s még kegyetlenebb Cicamicával, aki leginkább felelős a lányok haláláért. Ebből az írásból "élvezhetjük" végig  a tőrbecsalt fiatalok megkínzását, megerőszakolását, meggyilkolását is.
Az utolsó áldozat Lili lenne, ám szerencsére őt kisebb testi, nagyobb lelki sérülésekkel megmentik.
   Megdöbbentő a gyakran kiskorú tini lányokról vetített kép: a gátlástalan kitárulkozásuk, felajánlkozásuk egy internetes szexportálon, a szexjelenetek részletes leírása, a drogok használata, kevés önbecsülésük, öngyilkos hajlamaik. Mindezt valószínűleg sokkolásnak szánta az író a fiataloknak és a szülőknek, hogy rádöbbenjenek, mennyi veszély leselkedik rájuk (főleg a lányokra) ebben a hazug internetes világban.
 Janet Evanovich: Négy lövés


Janet Evanovich: Négy lövésA Szingli fejvadász 4. része. Élveztem olvasni, mert a kissé szerencsétlen, ám szeretni való Stephanie Plum története tele van humorral is. Steph kényszerből lett fejvadász, aki az unokatesója óvadékügynökségén dolgozik, s a bíróságon meg nem jelenő, óvadékkal szabadlábon lévő ügyfelek beszállítása után kap százalékot. Felrobbant kocsik, kiégett lakás, ravatalozó marad általában mögötte. Ebben a kötetben Maxine-t keresi, akinek a barátja kocsijának eltulajdonítása miatt kellene tárgyaláson részt vennie. Maxine azonban eltűnt, csak kódolt üzeneteket hagy hátra, macska-egér játékot játszik az üldözőivel. Közben a történet bonyolódik: ujjlevágások, skalpolás, gyilkosság, sok pénz, majd hamis pénz kerül Steph látókörébe. Bizarr segítőtársai a kurvából titkárnővé előlépett 100 kilós fekete Lula, s a transzvesztita Sally, akinek meleg lakótársa, Cuki próbálja Stephaniet többször is eltenni láb alól. Többször is felbukkan a szívdöglesztő zsaru, Joe Moretti, akivel végre összejön Stephanie. Joe pénzhamisítással kapcsolatos ügye és a Steph üldözte ügyfél esete a végén összekapcsolódik, s minden megoldódik.
Nagyon kikapcsoló olvasmány. Az 1. részből készült film is élvezetes, jó a női főszereplő.
 

Veronica Roth: A beavatott

Veronica Roth: A beavatottTetszett a regény, kicsit hangulatában hasonlít az Éhezők viadalára. Egy utópisztikus, jövőbeni társadalomban játszódik a történet, ahol szigorúan szabályozott csoportokban élnek az emberek. A fiatalok 16 éves korukban dönthetik el, hogy a szüleik csoportjában maradnak-e, vagy váltanak. Az új csoportjukban egy beavatáson vesznek részt, s aki elbukik, az csoportnélküli lesz (olyan, mint ma a hajléktalanok).
   A főszereplő Beatrice Prior, aki az Önfeláldozók (mások szerint Szerencsétlenek) csoportjában nőtt fel szigorú szabályok szerint. A vizsgán az eredményei szerint kilóg a sorból, az Elfajzottakhoz tartozik, s erről jobb, ha senki sem tud. Felavatottként Tris néven a Bátrakat választja, ahol kicsi, vézna termetével hátrányban van a többiekkel szemben. Nagyon elszánt, okos, könnyen tanul, lélekben erős, bátor, s bizonyítani akar, ezért jól megállja a helyét a próbák során. Talál barátokat  és szerez könyörtelen ellenségeket, akik az életére törnek. Az egyik kiképzővel, Négyessel gyengéd szálak szövődnek közöttük, s kiderül, hogy a fiú is Elfajzott, csak nagyon jól titkolja.
   Ezt a szabályozott társadalmat a megvesztegethetetlen Önfeláldozók irányítják, ám a Műveltek vezetője szeretné átvenni az irányítást. Kidolgoz egy szimulációs szérumot, s a Bátrakat bábként felhasználva próbálja az Önfeláldozókat leigázni. Az Elfajzottakra nem hat a szérum, ezért Tris és Négyes próbálja megállítani az eseményeket. A tervük végül sikerrel jár, ám a Bátrak és az Önfeláldozók csoportja is szétzilálódik, nem tudni, Trisékre milyen jövő vár.
   Olvasmányos, izgalmas, érdekes történet.
 Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed; Az első vércsepp

Jeaniene Frost: Sírig hű szerelmed

Cat és Bones története egy olyan sorozat, ahol még a 4. kötet is őrzi az előzőek színvonalát. Érdekes, izgalmas, fordulatos, humorral és erotikával tarkított. (Csak a helyesírási hibák zavartak, mely nem az író, hanem a kiadó hibája!) Szívesen azonosultam a vadóc, kiszámíthatatlan, harcias, vagány Cattel, aki ebben a részben Gregorral, egy erős, öreg mestervámpírral kerül összeütközésbe. Gregor tíz év fogság után kiszabadulva az álmaiban kezdte kísérteni Catet, akiről állította, hogy 16 éves kora óta a felesége. Cat semmire sem emlékezett az elméjét blokkoló varázslat miatt, s később, mikor számára is feltárultak a kiesett 1 hónap eseményei, rájött, hogy Gregor megtévesztéssel kötötte magához. A műben végig folyik az üldözés és a menekülés, a harc a két oldal között, Cat ugyanis ragaszkodik jelenlegi férjéhez, Bones-hoz, akit válságaik ellenére is tiszta szívből szeret. Cat különc volt félvámpírként, de még egyedibb, furcsább lesz vámpírként: időnként dobogó szív, a vámpírvér kedvelése az embervér helyett, hamar megjelenő különleges képesség.
A végső összecsapásból természetesen kedvenc párosunk kerül ki győztesen, hogy remélhetőleg további kötetekben olvashassuk a történetüket.
5. kötet: Az első vércsepp.
Jeaniene Frost: Az első vércseppSzerencsére ezt a kötetet is ugyanolyan élvezet volt olvasni, mint a többit, pedig ebben Cat és Bones csak mellékszereplő, a történet vége felé kapcsolódnak csak be barátaik, Denise és Spádé harcába. Denise a férje erőszakos halála után eltelt egy évben próbálta magát teljesen elszigetelni a "szörnyek" világától, gyászolt, s igyekezett a pánikbetegségéből kigyógyulni. Egy démon látogatása kényszeríti arra, hogy újra a vámpírok segítségét kérje, hogy megtalálja egy rokonát, Nathanielt, aki régen lepaktált a démonnal, s megszegte az ígéretét. A még életben lévő családtagjainak életéről van szó, így nincs más választása, mint Bones barátjához, Spádéhoz fordulni támogatásért.  A férfinek már régóta tetszik a lány, s miközben együtt nyomoznak Raum, a démon, s Nathaniel után, Denise is egyre jobban beleszeret a sármos, udvarias, gazdag vámpírba. Denise-t Raum megjelölte, így amikor a lány ideges lesz, képessé válik az alakváltoztatásra, a vére pedig Narthanieléhez hasonlóan a vámpírok kedvenc, ritka és drága kábítószere. Kinyomozzák, melyik vámpír tartja fogva Nathanielt (egész üzletágat építettek rá), s kemény harcban kiszabadítják. Denise azonban képtelen átadni a démonnak, inkább egy szörny alakjában megküzd vele. Raum elpusztul, Denise pedig a démoni erő által válik hosszú életűvé és erőssé (nem kell vámpírrá változnia, hogy sokáig Spádéval maradhasson).
Humor, romantika, erotika, akció, szimpatikus szereplők, mi kell ennél több?
Rachel Caine: Élőhalottak bálja (A morganville-i vámpírok 2.)

Rachel Caine: Élőhalottak BáljaA sorozatokkal az a bajom, hogy mire megjelenik az újabb kötet, nagyrészt elfelejtem, mi történt az előzőben. Pedig ezt a folytatást is vártam, mert tetszett az első kötet. Megszerettem az Üvegház összetartó, egymást segítő, óvó lakóit: a nappal szellemmé váló, zenész Michaelt, a dark szerelésben, sminkben járó lányt,  Eve-t, a macsó Shane-t, és az okos, 16 éves, korkedvezményesen egyetemista lányt, Clare-t. Ebben a részben újra, többször meggyűlik Claire baja a pszichopata, polgármester apával, rendőr báttyal rendelkező Monicaval, akinek az életét mégis Claire menti meg. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor fia hívására megjelenik Shane apja a motoros haverjaival, s vámpírokat akarnak gyilkolni. A gonosz, többszáz éves vámpír, Brandon halálának nyomozása során a szálak Shane-hez vezetnek. Oliver, egy hatalomra törő vámpír ki akarja végezni a fiút. Claire és Eve, majd a vámpírrá váló Michael (csak így tudja elhagyni a házat) minden eszközzel próbálja megmenteni Shane-t (akibe Claire teljesen belegabalyodott). Monica elrablása, majd kiszabadítása, Shane apjának akciói, az alapító vámpír, Amelie különös érdeklődése Claire iránt, egy szimpatikus, segítőkész vámpír, Sam bekapcsolódása a történetbe teszi izgalmassá az újabb részt, s kavarja fel a nyomasztó, vámpíruralom alatt élő kisváros, Morganville napjait. Egy újabb elgondolkodtató csavarral ér véget a történet: Claire hűségnyilatkozatot ír alá Amelie-nek. A barátai nyugalmáért, megmentéséért vállalja a vámpírságot, amit annyira gyűlölnek a többiek? Ez már csak a következő részben fog kiderülni. 


Victoria Forester: A lány, aki tud repülniVictoria Forester: A lány, aki tud repülniNagyon jó kis Vörös pöttyös könyv. Az X-men gyerek változata. Piper McCloud egy nagyon helyes, beszédes, kíváncsi, vidám kislány, aki farmon élő, egyszerű szülei késői gyermeke. A szülők nagyon szeretik a gyermeküket, ám nagyon ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz. Pedig Piper erősen eltér a megszokottól, ugyanis tud lebegni, majd magától megtanul repülni. Imádja ezt az adottságát, s nem érti, miért lenne jobb, ha a lába a földön maradna. Elzártan él a farmon, pedig szeretne iskolába járni és barátokat szerezni. Mikor véletlenül mások számára is kiderül a képessége, egy zárt intézetbe kerül hasonló gyerekek (nagyon erős, telekinetikus, röntgenszemű, időjárást befolyásoló, gyógyító stb.), és más élőlények (éneklő tücsök, ugráló teknős, világító foltú zsiráf, harapós rózsa stb.) közé. Azt hiszi, hogy ott majd kibontakoztatják a képességét, ám egyik társa döbbenti rá a szomorú valóságra, hogy ott "normálissá" akarják tenni őket, a különlegességüktől megfosztják az élőlényeket (növényeket, állatokat, embereket). Az intézet egy 13 emelet mély földalatti építmény, nagyon szigorú védelemmel. A vezetője egy elbűvölő, de nagyon kegyetlen nő, aki az életét a különleges lények elpusztítására tette fel. (A regény végén derül ki, hogy ő is tud repülni, de gyerekként ez az adottsága a testvére életébe került.) Piper Conrad segítségével ráveszi a társait a szökésre, mely balul sikerül, őbelőle pedig kiölik az emlékezést, a képességét, az eredeti egyéniségét. Nyomorékként tér vissza a társai közé, ők azonban annyira megszerették, hogy újabb szökést terveznek. Hogy Piper is velük tarthasson, a legkisebb társuk újonnan megtalált képességével meggyógyítja a lányt. Szökés helyett lázadás lesz a vége, a gyerekek elfoglalják az épületet, legyőzik az ügynököket, a kutatókat, az igazgatónőt. Conrad szenátor apja azért, hogy zseni fiától megszabaduljon, megszerzi nekik az épület tulajdonjogát. Piper hazaköltözik a szüleihez, Conradot is meghívja magukhoz. Két társuk felügyeli Conrad irányítása mellett az intézményt, a többi társuk pedig végre azt csinálhatja, amit a legjobban szeretne, s amire a különleges adottságuk leginkább megfelel. Megtanulnak úgy élni az emberek között, hogy jól érezzék magukat, használják a képességeiket, de mégse keltsenek feltűnést. Hitből, barátságból, önfeláldozásból, empátiából példamutató a regény.


Shannon Hale: A suttogó


Egy felnőtteknek is élvezhető meseregény, kalandos, romantikus történet, nehezen letehető, elmegy a ma divatos fantasyk között Anidori koronahercegnő különleges kislány, aki beszéli a madarak nyelvét, s képes az újszülött csikóval, s a széllel is beszélgetni. Kiskorában nagynénjétől tanulta e képességeket, s sok különleges mesét is. Magányosan, elzártan, barátok nélkül nőtt fel, s 16 éves korában édesanyja, a királynő elküldte a szomszédos királyságba, hogy a felesége legyen az ottani hercegnek, ezzel megelőzve, hogy birodalmukat, Kildenreet elfoglalja a katonailag sokkal erősebb Bayern. A hosszú út során a kísérői nagyobb része és a barátjának hitt udvarhölgye azonban merényletet kísérel meg ellene. Sikerül elszöknie, s egy, az Erdőségben élő bayerni anyának és fiának köszönhetően életben marad. Királyi libapásztorlányként rejtőzködik, ahol számos barátra tesz szert a béresek között. Megismerkedik a herceggel, Geric-kel, akit testőrnek hisz, s gyengéd érzelmek alakulnak ki közöttük. Az udvarhölgye közben kiadja magát hercegnőnek, s megpróbál háborút kirobbantani a két birodalom között. Anit folyamatosan keresik az áruló testőrök, s többször megpróbálják megölni. Geric a jegyese miatt szakít Anival.

Ani, hogy elkerülje a hazája elleni háborút, s megakadályozza a szélhámos udvarhölgy esküvőjét, kénytelen a király elé állni. A titkát megtudó béresek lesznek a kísérete, s kisebb zökkenők után a végén minden a helyére kerül. Igazi happy enddel végződik a mese.

Jó a stílusa, helyes a történet, olvastatja magát.

Simone Elkeles: Perfect Chemistry (Tökéletes kémia)


Nagyon jó romantikus történet. A Fairfield Középiskola végzős osztályába jár Brittany Ellis, a népszerű, szőke, kékszemű, gazdag családban élő szépség. A focisták csapatkapitányával jár, s nagyon ügyel a tökéletesség látszatára. Pedig a családi élete egyáltalán nem tökéletes: van egy gondozásra szoruló beteg nővére, akit nagyon szeret; egy édesapja, aki szinte soha nincs otthon; s egy idegbeteg édesanyja dührohamokkal. Ugyanebbe a középiskolába jár Alejandro (Alex) Fuentes, a helyi mexikói népesség egyik rosszfiúnak kikiáltott tagja. Az édesapját 6 éves korában a szeme láttára lőtték le, s a helyi bandába belépve ő lett a család védelmezője. Ki van számára jelölve az út, melyről nem lehet letérni. Nagyon helyes, okos fiú, ám számára a továbbtanulás szinte lehetetlen. A kémia órán a tanárnő névsor szerint ülteti a diákokat, s Brittany így Alex tanulópárja lesz. A fehér és a mexikói diákok között szinte áthatolhatatlan ellentét van, s a lány gyűlöli a fiút annak beszólásai, piszkálódásai miatt. Alex pedig fogadást köt a barátaival, hogy elcsábítja a számára elérhetetlen lányt. A közös munka során egyre jobban megismerik egymást, egymás álarca mögé látnak, s elkezdenek vonzódni egymáshoz. Nagyon erős érzelmek alakulnak ki bennük egymás iránt, s Alex végül megnyeri a fogadást. Közben rájön, hogy a jelenlegi bandavezér ölte meg az édesapját, amikor az ki akart szállni a bűnöző életmódot folytató bandatagok közül. Hektor Alexet is tőrbe csalja, ám helyette a legjobb barátja hal meg. Alex azért, hogy megvédje Brittanyt, durván szakít a lánnyal, ám elfelejteni egyikük sem tudja a másikat. Alex csak az élete kockáztatása árán tud kiszállni a bandából, csak így tud új életet kezdeni. Mert Brittany miatt megéri. A főiskolán találkoznak újra, ahová az igazgató és a kémia tanára segítségével végül Alex is bekerül. A főiskola után családot alapítanak, s 23 év múlva a jóképű fiuk ül a középiskolában a kémia tanárnő óráján.

A romantika mellett bepillantást nyerhetünk a regényben a középiskolások, a gazdag gyerekek és a szegény, lenézett mexikói népesség életébe, az áthidalhatatlannak tűnő ellentétekbe, a várost uraló bandák szokásaiba. Nagyon pozitív és példaértékű a kémia tanárnő hozzáállása a diákokhoz.
Kristin Cashore: Graceling. A garabonc

Kristin Cashore: Graceling - A garaboncAz egyik legjobb fantasy lányoknak, amit eddig olvastam. Kalandos, romantikus, harcos, olyan szereplőkkel, akikkel szívesen megismerkednék. 7 királyság létezik a regényben, s csak egyben, Lienidben van becsülete a garaboncoknak. A garaboncok különleges képességekkel, s felemás színű szemekkel született gyermekek, akik "hasznos" képességét kihasználják az uralkodók. Katsa gyilkos, harci képességeit nagybátyja, Randa király állította a szolgálatába, aláásva az árván felnövő kislány minden önbizalmát. Nagyon magányosan nőtt fel, mivel mindenki félt tőle (unokatestvérét, Raffint, s idős szolgáját, Heldát kivéve). Ám énjének jó oldala nyilvánult meg abban, hogy létrehozta a titkos Tanácsot, mely bajba jutott embereknek segített. Egyik mentő akciója során találkozott a szintén garabonc Pongor herceggel, aki eltűnt nagyapját kereste. A nagyapát Katsa és társai szabadították ki, s rejtették el Raffinnál, egészen addig, amíg nem sikerült kideríteni a rablás okát, s a megrendelő nevét. Katsa közben egyre közelebbi barátságba került Pongorral, s kitörve nagybátyja uralma alól, együtt indultak Hegyvízföldére, ugyanis a nyomok Lekk királyhoz vezettek. Kiderítették, hogy Lekk is garabonc, aki befolyásolni tudja az emberek gondolkodását, s e képességét gonoszsága, kegyetlensége, pedofil perverziója elleplezésére használta. Lázadó feleségét akarta megtörni - aki 10 éves kislányát védte tőle - az öreg lienid herceg elrablásával (aki felesége apja volt). Katsa és Pongor az édesanyja halála után megmentik a kislányt, Keserkéket, s sok nehézség, sérülés, különválás, kaland után végre Lekk megbűnhődik, Keserkék lesz az új király, Katsa újra rátalál a sérüléséből nagyrészt felépült Pongorra, tehát minden jól alakul a végére. Kell ennél több?
Lakatos Levente: BarbibébiLakatos Levente: Barbibébi – Gyerünk, cica, dorombolj!Nagyon olvasmányos, friss hangulatú, szókimondó, helyenként jó humorú regény. A mai fiatalok egy kiváltságos rétegéről (esetenként gazdag szülők, elit iskola, ismertség sport vagy híres barát kapcsán, celebség, sajtószereplés, szép külső) kapunk érdekes képet. Barbi, a gazdag, elkényeztetett, mindent megkapó (csak szeretetet, szülői odafigyelést nem) 17 éves lány a mű főszereplője. A barátjával, a meleg Krisszel Siófokon próbál lelkileg felépülni és az emlékeit visszaszerezni egy gázolásos baleset után. A lány életéről felvett videók visszanézésével próbálják meg kideríteni a gázoló személyét és az indítékot. Fokozatosan derül ki, hogy az egykor normális, egyszerű lány hogyan vált kegyetlen, mindenkit megalázó, eltaposó gonosz szörnyeteggé. Megismerjük a tizenévesek bulizós szokásait (ivás, fű, szex), a celebség velejáróit (a sajtó nyomulása, vetkőzés férfi magazinban), a meleg fiatalok titkolózását, párkapcsolatait, érzéseit, a velük szemben fennálló tabukat.

Érdemes elolvasni fiatalnak és idősebbnek egyaránt.
Guillaume Musso: Visszajövök értedÉrdekes, újszerű megközelítésű regény, sok bölcs gondolattal, olvasmányos stílussal.

Guillaume Musso: Visszajövök értedEgy 38 éves férfi élete utolsó napját háromszor éli át, mindig újabb információkat tudva meg önmagáról, az életéről, a cselekedeteiről. Kétszer megpróbálhatja kijátszani a karmát és a végzetet. A lánya esetében ez sikerül is, ám a sajátjában, amiről csakis ő tehet, nem. Ethan gazdag, sikeres, népszerű pszichiáter, élet-tanácsadó New Yorkban, jobbá teszi sok ember életét. Megtanítja őket az élet szeretetére, s bízni önmagukban. Mindezt a saját életére azonban nem tudja alkalmazni: magányos, boldogtalan, depressziós, önpusztító életmódot folytat. Élete utolsó napján azonban, főleg, mióta tudja, hogy van egy lánya, s harcol Céline-ért, a soha el nem múló szerelemért, foggal körömmel próbálja megvédeni az életét. Minden nappal előbbre jut annak kiderítésében, ki tör az életére, s egyre több titokra, tisztázatlan dologra derül fény a saját életéből.

Olyan regény, mely az elolvasása után elgondolkoztatja az embert.
Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscana"Közben önmagának ismételgette: hasnyálmirigy. És persze rák...Tudta, hogy előbb-utóbb mindenkit elér, akár őt is. Csupán idő kérdése, hogy mikor."

Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscana"Kevés, hihetetlenül kurta ez a hatvanhat év, de nem vagyok, és nem leszek elégedetlen. Jó a rosszban, hogy megúszom az aggkor összes nyavalyáját, kínját és fájdalmát, baját, keservét."

Halász Bódog életének utolsó három hónapját követhetjük nyomon a regényben. Kimerítő ismereteket kapunk a rákról, a halálos betegek lelkiállapotáról, a kezelésekről, az önfeláldozásról, a szeretetről, szerelemről. Megható emberi történeteket ismerünk meg, s közben reménykedünk, hogy mi nem leszünk öregek, betegek, magányosak, kiszolgáltatottak, de ha mégis, akkor emelt fővel tudjuk fogadni a bajt, mint Halász Bódog, s lesz egy olyan barátunk, mint Halász Bódog.Szép mondatokkal megírt szomorú történet, mely rólunk szól. Ez benne a legijesztőbb is.
Mészöly Ágnes: Heaven ConsultingÜde hangvételű, pörgős stílusú, mai nyelvezetű, naplószerű regény. Szerettem olvasni. Pedig első olvasásra kicsit zavaros volt a történet. A végén kezdett derengeni, hogy valószínűleg két eseménysort olvastam. Ugyanaz a történet 2 variációban íródott. Másodszorra, a két sztorira figyelve, még élvezhetőbb és érthetőbb a regény. 

A témája pedig 100 %-ig 21. századi. Van egy szokványos, normális vonal, s van egy szokatlan, eszement vállalkozás leírása. A szokatlan: A modern, fiatal, gyesen lévő "luxusanyuka", marketingszakember, amíg gyermeke szocializálódik a magánóvodában, új tevékenységi formán, saját vállalkozáson töri a fejét. Kertészkedés közben pattan ki fejéből a Heaven Consulting ötlete, melynek megvalósításába fia karate edzőjével, a "kolléga úrral" vág bele. A projekt lényege: az ügyfelek bankszámlát létesítenek a cégüknél, s a behelyezett összeg a haláluk után a túlvilágon lesz felhasználható. Honnan szereznek ügyfeleket? Számtalan fórumra fel kell tenni, felpörgetni a témát az elején, s kalkulálva a végtelen emberi ostobasággal, hamarosan menni fog magától. Végül virágzó vállalkozássá, nemzetközi céggé nőtte ki magát.A normális vonal: kibontakozó románc az unatkozó anyuka és a fia jóképű karate edzője között, mely konfliktushoz vezet az asszony házasságában.

A regény végén érdekes megoldásként összekapcsolódik, egymásba fonódik a két szál.

Jó kikapcsolódás, érdekes sztori, ajánlom mindenkinek.
Czipper Ágota: 144 ártatlan nap

Czipper Ágota: 144 ártatlan nap
A regény főhőse egy fiatal magyar lány, aki az apja utazási irodájában idegenvezetőként dolgozott Görögországban. Most éppen a szabadságát tölti a görög tengerparton, amikor váratlanul felfordul az élete. Rendőrök jönnek érte, rendőrségi cellába, majd börtönbe kerül. Fogalma sincsen, mindez miért történik vele. Később derül csak ki, hogy az apja korábbi görög partnere a lánya szabadságával zsarolva akar több pénzt kicsikarni az apától. A lánynak meg kell küzdenie a görög korrupcióval, a lelketlen ügyvédekkel és konzullal, a nyomorúságos körülményekkel, a kicsit sem veszélytelen rabtársakkal, a bizonytalansággal, félelemmel, kilátástalansággal. Túl kell élnie a megpróbáltatásokat, s ezt hihetetlen akaraterővel, a hazaiak lelki támogatásával, a börtönbeli barátságokkal, elmélkedéssel, s az átéltek leírásával teszi meg. Megismerünk borzasztó női sorsokat, s a börtönélet mindennapjait. Mindannyiunk számára erőt ad, példát mutat az akaraterejével. 
Nagyon találóak a fejezetcímként felírt bölcs mondások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése